Анализ на AP, превод: БТА Откакто Русия нахлу в Украйна, Анастасия

...
Анализ на AP, превод: БТА
Откакто Русия нахлу в Украйна, Анастасия
Коментари Харесай

Рускиня в първия ден на войната: Мислех да продам цялото си имущество

Анализ на AP, превод: Българска телеграфна агенция

Откакто Русия нахлу в Украйна, Анастасия стартира деня си с писането на антивоенно обръщение и слагането му на стената на жилищния си блок в Перм, промишлен град в планината Урал, където живее.

" Не вярвайте на пропагандата, която гледате по малкия екран, четете самостоятелни медии! ", гласи едно от тях. " От три месеца насилието и гибелта са неизменима част от живота ни - погрижете се за себе си ", написа на друго.

Трийсет и една годишната учителка, която изиска да бъде представена единствено с дребното си име заради опасения за сигурността си, сподели, че е желала да откри " безвреден и елементарен метод да насочва посланията си ".

" Не можех да направя нещо огромно и обществено ", описа тя пред Асошиейтед прес в телефонно изявление. " Искам да накарам хората да мислят. И считам, че би трябвало да влияем по всевъзможен метод, както можем. "

Въпреки масираните държавни репресии против сходни протестни акции някои руснаци не престават намерено да се изричат срещу нашествието - даже и по най-елементарния вероятен метод.

Някои са платили висока цена. В първите дни на нашествието, още през зимата, през февруари, управляващите бързо потушиха демонстрациите, арестувайки хора, които излизаха на шествия, и даже такива, които носеха бели листове или други завоалирани послания срещу спора. Критични медии бяха закрити, тъй като страната се опита да откри надзор върху образуването на публичното мнение за войната. Политически съперници бяха упреквани от Владимир Путин и коментаторите по държавната телевизия.

Парламентът утвърди ограничения, криминализиращи разпространяването на " подправена информация " за " специфичната военна интервенция " на Кремъл и очернянето на армията, които се употребяват против всеки, който се разгласи намерено срещу нападението против Украйна, или приказва за зверствата, които се твърди, че са правили съветските войски.

Сега, когато проточвайки се, войната навлезе в летаргичните дни на съветското лято, някои като Анастасия усещат виновност, че не могат да създадат повече, с цел да се опълчват на нашествието, въпреки и даже в границите на разрешеното от новите закони.

По думите ѝ, когато на 24 февруари съветските войски навлезли в Украйна, първата ѝ мисъл била да продаде цялото си имущество и да замине за чужбина, само че бързо размислила.

" Това е моята страна, за какво да я напущам? ", попита тя риторично пред Асошиейтед прес. " Осъзнах, че нуждая се да остана и да направя нещо, с цел да оказвам помощ отсам. "

Сергей Бесов, печатар и художник, живеещ в Москва, също сметнал, че не може да мълчи. Още преди нашествието 45-годишният мъж правел плакати с политически послания и ги лепял из столицата.

Когато преди две години руснаците утвърдиха на референдум конституционни промени, позволяващи на Путин да се кандидатира още два пъти след 2024 година, Бесов употребявал остарялата си печатарска машина, която работи с солидни дървени кирилски букви, и първокласно алено мастило, с цел да отпечата плакати, на които пишело просто: " Против ".

По време на политическите безредици в Беларус през 2020 година поради противоречивите президентски избори и последвалите репресии против протестиращите той направил плакати с надписи " Свобода " на беларуски.

След нахлуването в Украйна планът му, озаглавен " Партизанска печатница ", почнал да създава плакати с надпис " Не на войната " - главния антивоенен девиз в Русия. Видеата с отпечатването на плаката станаха известни в Инстаграм, а търсенето на копия от него станало толкоз огромно, че те почнали да се раздават гратис.

След като някои от плакатите му били употребявани на проява на Червения площад и някои от хората, които ги държали, били задържани, станало ясно, че " полицията неизбежно ще пристигна и в печатницата ", сподели Бесов.

Полицаите пристигнали, когато него го нямало. Двама от чиновниците му били упрекнати в присъединяване в забранен протест посредством потреблението на афиш, отпечатан от тях.

Делото се проточило повече три месеца, сподели той, и им предизвикало огромен стрес, тъй като не знаели дали ще бъдат осъдени и в случай че да, какъв брой сурово.

Бесов спрял да печата плакатите с лозунга " Не на войната " и минал на по-завоалирани послания като " Страхът не е опрощение да не се прави нищо ".

Той счита, че е значимо човек да продължи да показва намерено позицията си.

" Проблемът е, че не знаем къде е границата ", сподели Бесов. " Ясно е, че могат да те съдят за избрани неща, само че някои съумяват да останат отвън полезрението на управляващите. Но къде е тази граница? Положението е в действителност доста тежко. "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР