В пленарната зала на европарламента в Брюксел вече започна дебатът

...
В пленарната зала на европарламента в Брюксел вече започна дебатът
Коментари Харесай

Дебатът за Европа започна: Визиите на петимата водещи кандидати з...

В пленарната зала на европарламента в Брюксел към този момент стартира дебатът сред водещите претенденти за председателството на Европейска комисия.

 

Петимата претенденти ще дебатират по следните тематики:

- Икономика и заетост;

- Отбрана и сигурност;

- Климат и околна среда;

- Демокрация и лидерство;

- Миграция и граници;

- Иновации и технологии.

 

Въпросите към тях ще бъдат задавани от публиката в пленарната зала, от феновете, както и от двамата модератори на диспута.

* с цел да слушате изявленията на кандидатите на български език отидете на слушалката в долния десен ъгъл и от там изберете език

 

В дебата вземат участие петима души - актуалният ръководител на Комисията Урсула фон дер Лайен от Европейската национална партия, която се бори за втори мандат, от страна на Партията на социалистите е актуалният еврокомисар по заетостта Никола Шмидт, от " Обнови Европа " - Сандро Гоци, Тери Райнтке от Европейските зелени и Валтер Байер от Европейската левица, осведоми БНР.

 

Преди това те направиха къси изказвания на влизане, като се изключи Фон дер Лайен. Настоящият еврокомисар Шмидт изрично изключи коалиция на социалистите с извънредно десните: 

 

" Това, което те желаят, е по-малко и неприятна Европа, те желаят да разрушат Европа, а ние желаеме по-силна Европа. Така че не ми пука за това, което господин Кра и неговите съветски и китайски другари вършат ", бе безапелационен Шмидт. Тук той засяга евродепутатът Максимилиан Кра, който нашумя с изявлението си, че не всеки с униформа на Секретен сътрудник автоматизирано е нарушител. Шмидт също по този начин призна, че Европа има потребност от смяна и на хората би трябвало да се даде религия и вяра. 

 

Коалиция с извънредно десните изключи и претендентът на " Обнови Европа " Сандро Гоци, като ги назова " антиевропейски хора ". Същевременно той разкритикува и сегашния ръководител на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен с думите, че поетият от нея път към Рим, към който водят всички пътища, няма да я води надалеч. " Колкото повече се сближава с Мелони, " Италиански братя " и тем сходни, толкоз повече се отдалечава от нас. Ние не желаеме да формираме парламентарно болшинство нито с Европейските консерватори и реформисти, нито с " Идентичност и народна власт ", бе безапелационен той. 

 

Според претендента на левицата Валтер Байер повишението на прогнозните резултати на крайната десница е вследствие на несигурността, която ги кара да побесняват. " Ако в действителност желаеме да победим крайната десница, би трябвало да подсигуряваме, че хората ще имат заслужен живот ", съобщи той. 

 

Никола Шмит (Партия на европейските социалисти) уточни, че не вижда опция за следизборна коалиция с крайната десница. Той отговори на въпрос, обвързван с опасенията, че гласовете на проевропейските партии в Екологичен потенциал няма да бъдат задоволителни за установяване на идващия началник на Европейска комисия и ще бъде нужна поддръжка и от националистически сили. За нас не може да има коалиция с крайната десница, тъй като тя се стреми към утежняването на Европа, сподели Шмит. Би трябвало всички европейци да гласоподават, имаме потребност от промени в Европа, би трябвало да вдъхнем на хората доверие и вяра, добави той.

 

Тери Райнтке (Зелени) означи, че през днешния ден за първи път ще взе участие в сходен спор. Трябва да активизираме хората да гласоподават и то за продемократичните партии, настоя тя, представена от Българска телеграфна агенция.

 

Сандро Гоци ( " Обнови Европа " ) дефинира дебата като доста значим за демокрацията и изрази очакване да насърчи жителите, изключително най-младите гласоподаватели, да гласоподават. Ако желаеме по-силна и демократична Европа, бъдещето е в нашите ръце. Крайната десница не желае народна власт отвън националните граници, стреми се да отслаби Европейски Съюз, сподели той. Гоци също отхвърли опция за коалиция с крайната десница и уточни в нейно лице партиите от досегашните групи на Европейските консерватори и реформатори (ЕКР) и " Идентичност и народна власт " (ИД).

 

Валтер Байер (Европейска левица) изрази вяра дебатът да бъде всъщност и да визира въпросите за опазването на природата и за обезпечаването на налични жилища. Крайната десница може да бъде преробена, в случай че хората имат условия за заслужен живот, сподели той. 

 

В днешния спор, проведен от Европейския съюз за радио и телевизия, не се планува присъединяване на представители на ИД и на ЕКР. Преди началото на дебата досегашният ръководител на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен не направи изказване и за разлика от останалите претенденти не се планува да даде конференция след края на събитието.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР