Американският физик Ричард Кариган предложил интересна хипотеза, според която компютрите

...
Американският физик Ричард Кариган предложил интересна хипотеза, според която компютрите
Коментари Харесай

Чуждопланетен вирус се предава чрез Интернет

Американският физик Ричард Кариган предложил забавна догадка, съгласно която компютрите на Земята са изцяло уязвими заа вирусна офанзива от страна на извънземни.

Според него учените, работещи по планове за търсене на чуждоземни цивилизации, слагат под опасност сигурността на Земята, защото популяризират голямо количество от засечените сигнали по Интернет и по този начин те могат да доближат до доста компютри.

 Чуждопланетен вирус се предава посредством Интернет

В нашата вселена има до 1 милион източници на радиосигнали, природата на които не е открита. Съвсем допустимо е някои от тях да са от рационални същества, които не знаем дали са доброжелателно настроени.

В момента на Земята се реализира световен план за прослушване на галактическото пространство - SETI. В плана са включени и десетки хиляди компютри по целия свят. Сигналите се популяризират по Интернет от доброволци.

Точно тук е действителната заплаха, съгласно хипотезата на Кариган. Дали инцидентно или преднамерено можем да осезаем сигнал, който да нанесе голяма щета на човечеството, в случай че бъде пуснат в световната мрежа.

 комютър

Като ограничения за сигурност ученият предлага да се вкара карантина, с цел да избегнем вредителските извънземни сигнали, преди да са завзели всички компютри.

Компютърните експерти успокояват, че с цел да се болести компютър, би трябвало да познаваш устройството му и по какъв начин работят неговите стратегии, а съгласно тях извънземните не са осведомени с нашите технологии.

Межувременно сътрудника на SETI астрономът Сет Шостак е направил прогноза, съгласно която извънземни цивилизации ще открием след двадесет години.

Ако за това време с всички напреднали технологии, с които разполагаме, не успеем да открием рационален живот, то можем да приемем, че най-вероятно той не съществува.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР