Тя е буквално откърмена в театъра. И това я определя.

...
Тя е буквално откърмена в театъра. И това я определя.
Коментари Харесай

Историите на героите трябва да бъдат разказвани. Невена Калудова, която изигра Анна Политковская

Тя е безусловно откърмена в театъра. И това я дефинира. Интересно тогава по какъв начин родителите ѝ имат различен проект за нея. Актрисата Невена Калудова - един " боец на театъра ", която влиза в ролята на " боеца на публицистиката " - е човек на деня на Свободна Европа.

Да влезеш в облика на действителна, освен това модерна персона, която се е трансформирала в знак, е огромна отговорност. Точно с такава отговорност и внимание Невена Калудова се готви в продължение на година, с цел да влезе в ролята на съветската журналистка Анна Политковская .

Разследващата кореспондентка на " Новая газета " е убита в асансьора на жилищния си блок в центъра на Москва на 7 октомври 2006 година Тя разкрива бруталността на съветската войска по време на войната в Чечения . Освен това тя поредно документира по какъв начин президентът Владимир Путин лимитира демокрацията в Русия .
 Невена Калудова в ролята на Анна Политковская
" Тя е воин на нашето време, а ние имаме потребност от нашите герои. Където има чудовища, има и герои и техните истории би трябвало да бъдат разказвани ", споделя Невена Калудова пред Свободна Европа.

Наскоро се състоя премиерата на " Анна - непоправимата " - без значение зрелище по текст на италианския драматург и публицист Стефано Масини . Спектакълът се играе с огромен триумф в Западна Европа, а България е първата страна от източния блок, в която се слага.

Представлението " Анна - непоправимата " може да бъде гледано на 15 май и 5 юни в центъра за модерни изкуства " Топлоцентрала " в София.
Невена и Анна
Когато продуцентката Кремена Димитрова предлага на Калудова ролята на Политковская, тя не се колебае.

" Защото е предизвикателство и странствуване и тъй като ми върна дълбокия смисъл на специалността ми - да се предават основни послания ".

Към облика на Политковская тя подхожда доста отговорно - както постоянно, когато се превъплъщава в действителни исторически персони. Тя чете и изследва задълбочено. Но с личността на Политковская Невена Калудова осъзнава, че има нещо доста по-важно за предаване, в сравнение с приликата с личността и чертите от характера ѝ.

" Големият въпрос, който ме занимаваше, беше какво се случва в съзнанието на човек, който се изправя против една голяма непробиваема система ", споделя тя.

 Невена Калудова с Владимир Солаков, който играе всички останали - шест мъжки функции - в пиесата
Пътувайки през съзнанието на индивида Анна, Невена в началото има опозиция и протест по отношение на нея.

" Казвах си: това е безспорна полуда - да поемеш по тоя път и тая борба, която се трансформира във война ".

Там някъде обаче последователно открива общото сред двете - тази тревога, тази сензитивност към околния свят и че " не можеш да стоиш безучастен пред такова нещо като несправедливата война ".

" За всеки от нас е значимо да държим своите съпротивителни сили. Светът е в сериозно положение и тези човешки вътрешни съпротивителни сили са въпрос на това да оцелеем. А Анна Политковская ги е имала до безумство, до финален мирис ", споделя Калудова.

Тя е признателна за срещата си с Политковская, тъй като за нея театърът не е роля, а среща.

" Тези неща ме изпълват, признателна съм за срещите и бленувам за още такива ", споделя Невена Калудова.
Невена и срещите
След като изиграе Анна Политковская, отива да изиграе Коко Шанел в " Пролетно свещенодействие " на режисьора Георги Кадурин в спектакъл " 199 ". А след това - Антония в " Няма да платим, няма да платим " на Теди Москов в спектакъл " София ".
 Невена Калудова в ролята на Антония в
" Обичам да се мятам в крайни жанрове, с цел да проучвам сама себе си и своите граници и благоприятни условия ", споделя Калудова.

Една от незабравимите ѝ срещи при започване на кариерата ѝ като актриса е с великата Татяна Лолова. Тя играе нейната дойка, а Калудова - Жулиета под режисурата на Пламен Марков.

" Това да се случи на една 21-годишна актриса при започване на пътя ѝ е огромна привилегия и благополучие ", споделя Калудова за срещата ѝ с Лолова.

Друга такава театрална среща напряко дефинира бъдещето ѝ. Със брачна половинка ѝ, артистът Пьотр Кшемински , ги среща един план, който Невена Калудова продуцира преди време - пиесата " Норвегия през днешния ден " на Игор Бауерзима.

Било е мъчно, планът е самостоятелен, получава се ужасно зрелище, само че се играе малко и без необикновен триумф.

" Тогава аз го претърпях тежко, не си давах сметка, че очевидно смисълът на този план не е бил театърът, а това в този момент с Пьотр да сме семейство и да имаме две прелестни деца ", споделя Калудова.

И прибавя: " Човек, когато си мисли, че се проваля в нещо, би трябвало да знае, че може би има някакъв по-висш план в това. "
Войник на театъра
Невена се дефинира като " боец на театъра ". " Влезе ли ти в душицата, мъчно можеш да се излекуваш от театъра ", споделя тя и прибавя, че е родена в театъра. Когато пита татко си - режисьорът Андрей Калудов , кое е първото зрелище, на което са я завели, той не помни несъмнено, споделя, че майка ѝ безусловно я е откърмила в театъра, до момента в който той репетира.

" Откакто се помня, съм в театъра. И това ме е определило ", споделя тя.

Макар и родителите ѝ да имат други проекти за нея, Невена е призната с първото кандидатстване на НАТФИЗ. Попада в класа на проф. Надежда Сейкова , която ѝ предава освен спектакъл, а и морал и полезности, които съпътстват Калудова из целия ѝ път.

" Нашите учители стават част от личността ни и аз доста се гордея, че тъкмо тя е мой преподавател ".

Винаги след премиера Калудова посещава към този момент 93-годишната проф. Сейкова и ѝ споделя. " Тя е моя театрална майка, тя е в основата на моето можене и познаване за театъра ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР