Американски учени и инженери, експериментирайки със светодиодни лампи, са подбрали

...
Американски учени и инженери, експериментирайки със светодиодни лампи, са подбрали
Коментари Харесай

Създадоха лампа, която убива коронавируса

Американски учени и инженери, експериментирайки със светодиодни лампи, са подбрали такива дължини на вълната, които убиват освен на повърхността на предметите и в пространствата, само че и проникват в човешките кафези, където също поразяват вируса. Изследването е оповестено в изданието Scientific Reports, оповестява РИА Новости.

Ултравиолетовата светлина се употребява необятно в лечебните заведения за стерилизиране на пространства и принадлежности. По-рано в някои научни разработки беше маркирано, че ултравиолетовото излъчване също е дейно за инактивиране на коронавирусите, които се намират на повърхността на предмети в аерозолна или течна фаза. Когато РНК на вируса се всмуква от ултравиолетовите фотони, се образуват пиримидинови димери, които предотвратяват по-нататъшната репликация.
 Грозната истина за ковид – не знаем какво е решението Грозната истина за ковид – не знаем какво е решението
" Лекарите се измориха да изясняват е, че изходът от това да се движим от локдаун до локдаун е имунизацията. За момента няма друга по-на...

Но опцията за потребление на ултравиолетова светлина в качеството на лечебно средство е лимитирана, защото при огромни дози облъчване тя може да провокира увреждане на гонома на бозайниците, предизвиквайки разновидности и нарушавайки ДНК. Затова за инактивиране на РНК и ДНК вируси постоянно се ползва методът фотобиомодулация, или светлинна терапия, учредена на потреблението на светлина от забележимия набор или близкия инфрачервен диапазон, въпреки, че той е по-малко ефикасен от ултравиолетовата светлина.

Американските учени са определили безвредния за индивида диапазон на вълните на синия цвят с избрана компактност, която убива вируса SARS-CoV-2, без значение дали той се намира навътре в жива клетка, или отвън нейните лимити.

За да изяснят сигурността на светлината за клетките на индивида, създателите основали триизмерни клетъчни модели от донорски кафези, получени от бронхи и трахея на един и същи човек. Създадените модели, имащи дебелина от три до четири пласта мукоцилиарни епителни кафези, били изложени на светлина с дължини на вълната 385, 405 и 425 нанометра.

Първите, отнасящи се към А-диапазон на УВ-светлината, посочили смъкване на жизнеспособността на клетките с 50%, вторите – с 25%, до момента в който вълните с дължина 425 нанометра, които на практика напълно се намират във забележимата част на спектъра, не причинявали щета на тъканите.
 Ще се появи ли разновидност на ковид, заобикаляща имунитета? Ще се появи ли разновидност на ковид, заобикаляща имунитета?
Вариантът Делта не е изключително рисков, счита еволюционният биолог Туомас Аивело. По думите му този вид не се популяризира по-бързо...

За да потвърдят получените резултати, откривателите ревизирали въздействието на синия цвят с дължина на вълната 425 нанометра върху кафези Vero E6, които нормално се употребяват за оценка на цитотоксичните свойства на евентуалните сътрудници против SARS-CoV-2. Оказало се, че даже ниски дози светлина са задоволителни, с цел да се снижи вирусното натоварване, а по-високите дози посочили 99,9% намаляване на инфекцията без очевидно отрицателно влияние върху жизнеспособността на неинфектираните кафези.

Авторите също подбрали оптималните параметри, включващи дължини на вълната и време на облъчване, за инактивиране на други бета-коронавируси, такива като SARS-CoV-1 и MERS. При това за инактивиране на последния били нужни доста по-високи дози светлина. За премахване на субективния фактор резултатите от всички проучвания били тествани в две самостоятелни лаборатории.

Изследователите се надяват, че новата им разработка ще окаже основна изгода в битката с от ковид, изключително в страни и райони, където имунизациите не доближават.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР