72-годишeн английски физик и космолог. Директор на Центъра по теоритична

...
72-годишeн английски физик и космолог. Директор на Центъра по теоритична
Коментари Харесай

Ореховата черупка на Стивън Хокинговата Вселена

72-годишeн британски физик и космолог. Директор на Центъра по теоритична космология в университета в Кембридж, Лукасов професор по математика, почетен член на Кралското общество по изкуствата, пожизнен член на Папската академия на науките. Почти напълно неподвижен и общуващ с устройство за генериране на тирада заради нервномоторното си заболяване, обвързвано с амиотрофичната латерална склероза.

Окончателната диагноза на Хокинг е сложена, когато той е едвам на 21, лекарите предвиждат че му остават 1-2 години. Повечето хора в тази обстановка биха се отчаяли и примирили, само че докторантът по физика, неотдавна слючил брак с Джейн Уайлд, се окуражи да остави името си в света на науката и да осмисли живота си.

Постиженията му са свързани с космологията, квантовата механика и теорията на струните. През 1971 година дружно със сър Роберт Пенроуз показват математическо доказателство, подкрепящо теорията за Големия Взрив; демонстрират, че, в случай че Теорията на Относителността е вярна, то би трябвало да съществува една сингулярна точка във Вселенския простраствено-времеви континиум. Според Хокинг незабавно след Големия гърмеж са се образували първоначални черни дупки, които се изпарили съвсем мигновено. Впоследствие демонстрира, че в случай че се подценен резултатите на квантовата механика, то хоризонтът на събитията на черната дупка може единствено да се усилва, а не да понижава, пресметнал е оптималното количество сила, отделящо се при конфликта на 2 черни дупки и че 1 не може да се раздели на 2 по-малки.

През 1974 година потвърждава, че черните дупки не са безусловно черни, а излъчват сила под формата на обикновени частици до привършване, събитие, известно като лъчението на Хокинг – първото, в чието изложение се комбинират законите на гравитацията, общата релативност, квантовата механика и термодинамиката.

През 1981 година изрича догатката, че, въпреки и Вселената да е безгранична, тя е с краен размер в пространствено-времевия континиум. Доказателството показва 2 години по-късно. Стивън Хокинг назовава Вселената неограничена, само че последна, както е последна, само че неограничена земната повърхнина. Привърженик е на множеството на световете.Стивън Хокинг е един от ревностните популяризатори на сериозната просвета.

В последно време дружно с щерка си Люси написа разказ " Тайният ключ на Джордж към Вселената ", където по наличен и занимателен метод се стреми да даде опция на младите читатели да се допрян до тайните на физиката, времето и Вселената.

Гениалният академик е едно от доказателствата, че пред човешкия разум и воля събитията са безсилни, ослепителен образец за силата на човешкия дух...

 
Normal0falsefalsefalseEN-USX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Table Normal " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;}
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР