От влизането в сила на забрана за петролни продукти на

...
От влизането в сила на забрана за петролни продукти на
Коментари Харесай

ЕС все още косвено внася руски петрол въпреки забраните чрез Турция

От влизането в действие на възбрана за петролни артикули на 5 февруари предходната година до края на февруари тази година Европейският съюз е внесъл над 5 милиона тона петролни артикули на стойност над 3 милиарда евро от три турски пристанища - Джейхан, Мармара Ереглиси и Мерсин.

Има съмнения, че по-голямата част от тези рафинирани артикули евентуално са с съветски генезис, защото 86% от вноса на пристанищата през същия интервал идва от Русия. Това демонстрира последният взаимен разбор на Центъра за проучване на демокрацията и Центъра за проучване на силата и чистия въздух. 

Руският експорт на петролни артикули за Турция генерира 5,4 милиарда евро данъчни доходи за Кремъл. 

През 2023 година Турция е била най-големият покупател на съветски петролни артикули в света, като е внесла 18% от общия експорт на петролни артикули от Русия. Вносът на съветски нефт от Турция е повишен съвсем петорно през последното десетилетие. Русия стана и втория по величина търговски сътрудник на Турция, изнасяйки към нея най-вече петрол, газ и въглища - на стойност над 42 милиарда евро през предходната година. 

Смята се, че турските складови уреди след това са се трансформирали в съществена спирка за съветски петролни артикули по пътя им към търговия в международен мащаб, в това число към санкциониращи райони като Англия, Съединени американски щати и Европейски Съюз. И по-специално към основни купувачи в Гърция, Италия, Испания, Румъния и Холандия.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР