Днес на I/O 2024 Google представи пред света Android 15.

...
Днес на I/O 2024 Google представи пред света Android 15.
Коментари Харесай

Google представи Android 15 – 8 нови интересни функции, които ще се появят в смартфона ви

Днес на I/O 2024 Гугъл показа пред света Android 15. Ето какво могат да чакат почитателите на Android...

Емил Василев 22:17 | 15.05.2024 1 Сподели

Най-четени

ТелефониДаниел Десподов - 11:28 | 13.05.2024

Най-неочаквано Германия забрани продажбата на смарт телефоните и таблетите на Lenovo и Motorola

КосмосЕмил Василев - 17:38 | 13.05.2024

Открит е изходът на галактиката: В центъра на Млечния път е открит „ комин “ от парещ газ

IT НовиниДаниел Десподов - 16:27 | 14.05.2024

Сбогом GPS: първата в света квантова навигационна система мина тестванията

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Гугъл избухна в Маунтин Вю, Калифорния на конференцията си за разработчици I/O като разгласи голям брой достижения в региона на изкуствения разсъдък, промени в своите артикули и услуги, и несъмнено – Android 15.

Новата версия на най-използваната мобилна операционна система ще се появи по-късно тази година, а по време на I/O стана ясно на какво ще бъде способна тя.

Краткият отговор? Много, само че нищо, което да направи Android неузнаваем. Гугъл продължава да надгражда Material You и платформата Android, като в същото време ѝ оказва помощ да се приспособява към нови форм-фактори като сгъваемите смарт телефони. Освен това компанията е подхванала метод, ориентиран към отбраната на персоналните данни, евентуално с цел да се конкурира по-добре с всички функционалности за отбрана на персоналните данни в iOS на Apple.

Освен куп нови функционалности с изкуствен интелект, задвижвани от ИИ-модела Gemini, както и функционалностите, към този момент открити в ранните бета версии на системата, ето 8 нови функционалности, за които Гугъл преди малко удостовери, че са на път към Android 15.

1. Частно пространство/Private Space

От известно време смарт телефоните с Android разполагат с функционалности, които ви разрешават да заключвате избрани приложения с пръстов отпечатък или код за достъп, само че в този момент Гугъл вгражда тази опция непосредствено в Android 15 посредством функционалността „ Частно пространство/Private Space “.

Функцията ви разрешава да заключвате всички приложения, които не желаете да виждат или употребяват любопитни очи, като да вземем за пример банкови или здравни приложения. След това функционалността ще изолира данните и известията от тези приложения, тъй че те да останат в действителност скрити. Функцията употребява пръстовия ви отпечатък за отбрана, само че постоянно можете да настроите и персонализирано заключване.

Очевидно е, че фирмите от трети страни ще интегрират Private Space по разнообразни способи, само че основите на функционалността към този момент ще са вкоренени в Android 15.

2. По-добро преживяване на по-големи екрани

Android 15 улеснява разработчиците да приспособяват приложенията си към по-големите екрани на таблетите и сгъваемите устройства с помощта на новите библиотеки (API) за адаптивно оформление Compose AI.

Според Гугъл, благодарение на Compose разработчиците ще могат по-лесно да подсигуряват, че потребителският интерфейс на приложенията им се приспособява добре към разнообразни размери прозорци, екрани, ориентации и други. API дава композитни библиотеки, които улесняват адаптирането на детайлите на потребителския интерфейс към екрана, на който се намират, а не просто да се разтягат или свиват според от това какъв брой огромен е дисплеят. API улеснява скриването на избрани детайли, преориентирането на нещата, потреблението на разширения на панелите за скриване или проявление на избрани елементи от приложението и други.

Гугъл също по този начин усъвършенства работата със стилуси в Android 15 с нови принадлежности, ориентирани към разработчиците, с цел да подсигурява, че латентността остава ниска в приложенията на трети страни. Писането със стилус, до момента в който маневрирате екрана с другата си ръка също би трябвало да работи по-добре. Освен това компанията подсигурява, че разработчиците разполагат с инструментите, от които се нуждаят, с цел да създадат потреблението на клавиатура и мишка по-удобно за потребителите в приложенията на трети страни, както и да подсигуряват, че игрите се приспособяват добре към екрана с какъвто и да е размер. Това е голяма болежка за потребителите на сгъваеми смарт телефони, защото за приложенията е мъчно да знаят по какъв начин да разтеглят наличието си, тъй че се надяваме, че тези промени „ под капака “ ще подобрят нещата.

3. Повече „ неща “ в портфейла ви в Гугъл

Знаете ли, че в портфейла си имате доста „ неща “, като членски карти и билети? Сега можете да ги прехвърлите в дигитален тип и да ги добавите към портфейла си в Гугъл. Компанията прибавя опция за прибавяне на цифрова версия на всеки пропуск, който съдържа текст, тъй че можете да заредите членската си карта за фитнес зала, библиотечната си карта, билет за обичаната си група и други непосредствено в телефона си.

4. На крадците ще им е по-трудно да откраднат смарт телефона ви

Една от най-готините функционалности, в която са включени уменията на Гугъл в региона на изкуствения разсъдък се назовава заключване за разкриване на обири.

Ако смарт телефонът ви с Android откри, че някой го е откраднал и се пробва да избяга, да кара колело или да се отдалечи с кола, устройството ви ще усети това придвижване и неотложно ще заключи екрана.

Той също по този начин ще блокира автоматизирано, в случай че открие подозрителна активност, като да вземем за пример непрекъснати опити за изключване на устройството или разнообразни несполучливи опити за влизане в системата.

Докато функционалността Theft Detection Lock е налична за смарт телефона, датиращи от Android 10, отбраната от възобновяване на фабричните настройки остава извънредна за Android 15. Ако крадецът се опита да възвърне фабричните настройки на откраднатия ви смарт телефон, по-новата функционалност му пречи да го настрои още веднъж, в случай че не разполага с данните за профила ви в Гугъл. По създание това е функционалността Find My iPhone на Apple, която блокира iPhone при нулиране. По този метод смарт телефона ви с Android става ненужен за всеки, който не разполага с информацията за влизане в профила ви в Гугъл, което може да помогне за възпрепятстване на кражбите.

5. По-сигурни телефонни диалози

В Android 15 Гугъл се бори със спамърите, които употребяват симулатори на клетъчни уеб сайтове и лъжливи текстови известия, с цел да ви излъгват, като прибавя вести, когато връзката с клетъчната ви мрежа не е криптирана. Това ще ви е от изгода, в случай че сте особено набелязани от нарушители, които желаят да прихванат клетъчния ви сигнал.

6. Леки скокове в продуктивността

От страна на разработчиците Android 15 ще поддържа устройства, които употребяват по-големи 16 KB страници, което от своя страна ще докара до някои усъвършенствания в продуктивността. Това би трябвало да направи времето за пускане на приложенията по-бързо, да усъвършенства енергийната успеваемост, да ви разреши да отваряте приложението на камерата по-бързо и да включвате смарт телефона си по-бързо. Разбира се, всичко това зависи от това с какво устройство разполагате и какви са неговите спецификации, само че въпреки всичко е хубаво да забележим, че Гугъл се концентрира върху подобренията на скоростта.

7. AR в Гугъл Maps

Скоро в Гугъл Maps ще бъде добавена опция за възпроизвеждане на AR наличие на смарт телефона ви, което ще ви помогне да научите повече за местата, които посещавате. Това към момента е в начален стадий, само че Гугъл споделя, че първо са основани прекарвания за места в Сингапур и Париж.

Функцията е уголемение на платформата за разширена действителност (XR), която Гугъл построява със Snapdragon и Qualcomm за екосистемата на Android, тъй че очаквайте с течение на времето цялото AR в Maps да се разрасне.

8. Интеграция с проследяващи устройства на трети страни във Find My Device

Гугъл надгражда Find My Device с опцията да следи маркерите на тракери от компании като Chipolo и Pebblebee. Това значи, че ще можете да намирате телефона си, слушалките, багажа, раницата и други от едно място, сходно на Find My network на платформите на Apple. Освен това по-късно през тази година ще се поддържат и маркери от компании като Eufy, Jio и Motorola.

Кога ще излезе Android 15?

Според диаграмата на Гугъл, Android 15 ще бъде в постоянна версия през юни или юли, като задната част на диаграмата демонстрира, че общественото му стартиране ще бъде известно време по-късно. Миналата година Android 14 излезе едвам през август, тъй че наподобява несъмнено да предположим, че Android 15 ще последва този образец.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР