41 години история, 7 поколения, 17 милиона произведени екземпляра, първо

...
41 години история, 7 поколения, 17 милиона произведени екземпляра, първо
Коментари Харесай

Най-умната малка кола

41 години история, 7 генерации, 17 милиона създадени екземпляра, първо място  в класацията на най-продаваните дребни коли в Европа – Ford Fiesta е най-успешният и най-важният модел за марката на континента. Пазарът го гълтам лакомо като топъл самун, а специалистите непрестанно му присъждат  награди. Понятието всеобщ автомобил му приляга също толкоз добре, колкото и на първия подобен в историята – именитият Ford T, изобретен при започване на предишния век от създателя на компанията Хенри Форд. Негови са думите, че „ всичко може да бъде направено по-добре, в сравнение с е правено досега ”. Сякаш от тях са се управлявали наследниците му в управлението на компанията, когато са работили върху новата, осма подред генерация на Fiesta. Колкото и да е добър досегашният модел, новият е още по-добър.

 40-1-6kol

По-голяма, по-модерна, по-практична, по-динамична, по-технологична – всичко това се отнася с цялостна мощ за новото издание на обичаната градска кола на европейците. Тя е конструирана и създадена напълно в Кьолн и на процедура е единственият всеобщ модел в сегмента, който с съображение носи влиятелния етикет Made in Germany. За съпоставяне VW Polo се сглобява в Памплона, Audi A1 – в Брюксел, Mini – в Оксфорд, а при Opel Corsa производството е поделено сред испанския град Сарагоса и немския Айзенах.

 40-2-6kol

Това, което конструкторите са създали по-добре при новата Fiesta, е обвързвано частично с дизайна, само че най-много с вътрешното пространство, комфорта и електрониката. Хубавите мотори и динамичното пътно държание и до момента са били мощни качества на градския автомобил. Неговите основатели се гордеят, че това е софтуерно най-усъвършенстваната технологически всеобща дребна кола на пазара в Европа, тъй като има най-модерния набор от системи в помощ на лидера и функционалности за свързване. Съвременните асистиращи технологии действат с помощта на работата на 2 камери, 3 радара и 12 ултразвукови датчици, които наблюдават територията на 360 градуса към автомобила и следят пътя начело на разстояние до 130 метра (повече от дължината на игрището на футболен стадион).

 40-3-6kol

Fiesta е първият модел на Ford с усъвършенстваната версия на Асистента за попречване на конфликти и засичане на пешеходци на мрачно – функционалност, която „ вижда ” хората на пътя или наоколо до него и които могат да пресекат траекторията на автомобила. Широкоъгълната камера оказва помощ за по-добро следене на придвижванията на пешеходците, като се употребява светлината от фаровете. За първи път Fiesta разполага с деен помощник за перпендикулярно паркиране, който разпознава подобаващи места и ръководи маневрите, без лидерът да върти кормилото. Ако водачът се разсее и не реагира на предизвестията за непосредственост и възможен конфликт при маневрирането, системата задейства спирачките. Предлага се и помощник за автоматизирано излизане от място при паралелно паркиране и по този начин Fiesta разтоварва оптимално притежателите си от напрежението при паркиране в лимитираните пространства в града.

 40-5-6kol

Списъкът с нова електроника на борда продължава с системите за различаване на пътните знаци и рестриктивните мерки на скоростта (дори да са разнообразни в обособени ленти) и за автоматизирани дълги светлини с „ меко “ превключване без заслепяване. Общо 15 технологии оказват помощ на лидера да прави работата си зад кормилото, като включително влизат адаптивен автопилот, следене на мъртвата зона, индикация за отдалеченост, предизвестия за непряк трафик, за овакантяване на лентата, за иден конфликт и други

 40-6-6kol

Новата Fiesta получава модерната комуникационно-развлекателна система SYNC3, която разрешава на лидера да употребява елементарни разговорни команди, с цел да ръководи аудиото, навигацията и обвързваните смарт телефони. Само натискането на бутон и изричането на изречения като „ I need a coffee “, „ I need petrol “ или „ I need to park ” е задоволително за локализирането посредством навигацията на близки заведения, бензиностанции, паркинги, гари, летища, хотели.

 40-7-6kol

Макар че разполага с най-съвременните функционалности за връзка, връзка и развлечение, Fiesta не е единствено пътуващ „ компютър “, а си остава една доста приятна и комфортна за каране кола. Основните пазарни размери ще бъдат моторизирани с мнократно награждавания международен мотор на годината – с три цилиндъра, размер 1,0 л, турбопълнене и мощ 100, 125 или 140 конски сили. В дизеловите модели работи 1,5-литров комън рейл с 85 или 120 конски сили. Двата елемента обезпечават отлична динамичност и резултатност, като се съчетават с напълно нова 6-степенна механична скоростна кутия. Най-икономичният вид изминава 100 км с 3,2 л гориво. Новото шаси обезпечава по-добро сцепление с пътя в завои посредством електронно векторно систематизиране на въртящия миг. Така Fiesta дава поръчка да бъде освен воин на всекидневието при шофиране в обитаемоте места, само че и да доставя наслаждение при извънградски пътувания.

По-лесен достъп до багажника

В студените месеци водачите на Fiesta могат да разчитат на отопляем волан – улеснение, особено за по-големите първокласни коли. Интериорът на новия модел е претърпял доста повече промени, в сравнение с външния дизайн. Също за първи път се предлага отварящ се стъклен покрив. На конзолата е конфигуриран 8-инчов пъстър сензорен екран вид таблет, който може да бъде ръководен с допиране, с жестове „ превъртане “ и „ прибиране “ с пръсти. В взаимозависимост от оборудването се оферират и по-малки екрани – с диаметър 6,5 инча и 4,2 инча. Почитателите на положителния тон ще бъдат изкушени от първата аудиосистема B&O в автомобил на Ford с мощ 675 вата, 10 представителя, суббуфер в багажника и централна колона за междинни честоти над арматурното табло.

 40-10-6kol

По-широкият заден похлупак обезпечава по-лесен достъп до багажника, а в пътническата кабина има повече пространство за персонални движимости.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР