Цените на горивата в Гърция са не просто високи, а

...
Цените на горивата в Гърция са не просто високи, а
Коментари Харесай

Защо горивото в Гърция е толкова скъпо?

Цените на горивата в Гърция са не просто високи, а непрекъснато по-високи от междинните за Европейския съюз, както преди, по този начин и след облагане с налози. Тази констатация не е нова и с изключение на за потребителите, понякога тя визира както способените органи, по този начин и операторите на самия петролен пазар, който се характеризира с интензивни феномени на измами и нелоялна конкуренция в ущърб на здравите предприятия, написа в. " Катимерини ".

Пазарът към момента не се е съобразил с ограниченията, въведени още през 2012 година за справяне с нарушаванията и неналичието на конкуренция, тъй че гърците са обременени двойно: като консуматори - от високите цени и като данъкоплатци - от загубата на обществени доходи в размер на стотици милиони евро годишно.

Последните данни на Генерална дирекция " Енергетика " на Европейската комисия удостоверяват констатацията, че Гърция е един от най-скъпите пазари на горива в Европа. Освен това ходът на последното следствие на локалния антимонополен орган демонстрира нежеланието на управляващите да се оправят с регулаторните спънки за възстановяване на конкуренцията и нормализиране на цените.

По данни на Европейски Съюз цената на дребно на безоловния бензин (след облагане с данъци) в Гърция е 1,949 евро/литър, което е третата най-скъпа цена след Холандия (2,046 евро/литър) и Дания (2,045 евро/литър). Цената му преди облагане с налози в Гърция е 0,856 евро/литър и е седмата най-скъпа в Европа.

Цената на дребно на дизеловото гориво в Гърция е 1,657 евро/литър, деветата най-скъпа, а цената преди облагане с налози е 0,911 евро/литър, четвъртата най-висока.

Особено място при образуването на разноските заемат налозите и митата, които в Гърция непрекъснато са над междинните за Европейски Съюз. Гърция е на четвърто място в Европейски Съюз по данъчна тежест върху безоловния бензин. Въпреки това, в Гърция цените преди облагане с налози се отклоняват нагоре от междинното за Европа, което не е целесъобразно от съмненията на цените в международен мащаб или от високото данъчно облагане, отбелязва гръцкото издание.

Този въпрос се проверява от Комисията за защита на конкуренцията в Атина от към 20 години. От 2012 година насам тя е предложила на страната редица ограничения за усилване на конкуренцията, само че малко от тях са признати, а някои са изпълнени единствено отчасти.

Темата визира десетки хиляди българи, които почиват в южната ни съседка. Даже при излизане от България да сте с съвсем цялостен контейнер и дестинацията ви да е някъде на втория ръкав на Халкидики, в случай че сте малко по-активни с разходките на четири колела, може да се наложи да се срещнете челно с локалните цени на горивата.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР