МВР и Министерството на електронното управление няма да допуснат никакво

...
МВР и Министерството на електронното управление няма да допуснат никакво
Коментари Харесай

Вътрешният министър: Дезинформацията е една от основните заплахи за целия свят

МВР и Министерството на електронното ръководство няма да позволен никакво въздействие върху изборите на 9 юни. Това увери делегатите на асамблеята на НАТО вътрешният министър Калин Стоянов. Той уточни дезинформацията като една от главните закани за целия свят.

Вътрешният министър Калин Стоянов очерта три съществени закани за сигурността сега, отвън военните спорове. Според него това са дезинформацията, киберпрестъпленията и мигрантския напън. Той даде образец по какъв начин с подправени вести се играе със страховете на хората.

" Много постоянно в общественото пространство се популяризират неоснователни изказвания за засилен напън и преобразяване на страната ни в гето на незаконни мигранти. Истината обаче е, че с помощта на новите организационни ограничения и положителния разговор с Турция на всички равнища, от септември 2023 година се следи трайно понижаване на миграционния напън към България. През интервала от 1 януари до 10 май 2024 година са регистрирани общо 12 042 опита за незаконно прекосяване на границата, което е със 70% по-малко съпоставено със същия интервал на м. година ", съобщи Калин Стоянов, длъжностен министър на вътрешните работи.

Заради една от главните сложени тематики -дезинформацията и битката с нея делегатите на асамблеята на НАТО желаеха и видеоконферентен диалог с журналиста от проверяващия уебсайт Белингкат и преследван от федералната работа за сигурност на Русия Христо Грозев. Той им описа по какъв начин Русия употребява дезинформацията в последното десетилетие.

" Това стана съвсем инцидентно при първата съветска инвазия в Украйна, когато доверието към силите на локалната отбрана понесе мощен удар, огромна загуба. Свалянето на самолета на малайзийските авиолинии беше основен миг в смяната на тази тактика. За Русия се оказа съвсем допустимо да показа доказателства в поддръжка на изказванията, че украинците са свалили самолета. И това, което Русия направи, беше да популяризира тази дезинформация, като насочи елементи от нея към всички играчи, които имаха потребност от това - по търговски, корпоративни или политически аргументи ", сподели още Христо Грозев.

Утре е пленарната сесия на пролетната парламентарна асамблея на НАТО. На нея ще участва и генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР