10 мистерии на древните цивилизации – aрхеологията разкрива много тайни

...
10 мистерии на древните цивилизации – aрхеологията разкрива много тайни
Коментари Харесай

10 мистерии на древните цивилизации – топ 10 класация

10 мистерии на античните цивилизации – aрхеологията разкрива доста секрети от античния свят. Но Земята има неприятния табиет да ерозира предишното, което затруднява събирането на историята на нашите предшественици. През последните няколко века открихме римски артефакти в Америка. Открихме древногръцки градове тук-там, считани за извънредно затънтени (от позиция на Древна Гърция). Озадачени сме от триумфа на стопанската система на инките и към момента не знаем коя е първата същинска империя в историята.

Тези мистерии потвърждават, че човечеството би трябвало да продължи да копае, с цел да разкрие истината и да не повтаряме грешките от предишното. И по този начин, да започваме с днешната ни ранглиста за 10 мистерии на античните цивилизации :

10. Римляните може би са разкрили Новия свят

Преди Колумб да дебаркира в Сан Салвадор през 1492 година, континентът е открит от викинг на име Лейф Ериксон и група откриватели от Исландия. Те достигнали до днешна Канада (и по-точно до най-големия остров Нюфаундленд) съвсем 500 години преди Колумб. Известно време това или се оспорва като мит или се счита, че е най-ранното изобретение на Америка.

Но неотдавнашно изобретение на някои артефакти в Америка сложиха тази концепция под въпрос. Говорим за римски артефакти, открити както на континента, по този начин и в нейните води. И по-точно – открит е потопен римски транспортен съд в бразилския залив Гуанабара. Корабът е бил цялостен с теракотни произведения и високи делви, направени по време на ръководството на Римската империя.

Самите делви датират от 1 или 3 век пр.н.е. А в тях са съхранявани вино, зърнени храни и зехтин, като са били употребявани за превоз за цялата Римска империя. Недалеч от Мексико Сити е открит различен артефакт от теракота, за който се счита, че принадлежи на античната Римска империя. Артефактът е издълбана глава и специалистите споделят, че това е изображение на римлянин през елинистичния интервал, датиращ чак до 200 година сл. н.е.

И най-после, открити са римски монети, които са открити на няколко места в Северна Америка. Въпреки че е повдигнато известно подозрение по отношение на легитимността на монетите, доста археолози съществено са почнали да обмислят опцията римските заселници да са разкрили Америка в античното минало. Въпреки това, кой, по какъв начин и за какво към момента е мистерия.

9. Мистериозни култове в античен Рим

Култовете в античната Римска империя са объркали както археолозите, по този начин и историците, защото доказателствата за техните трудове и артефакти са зле непокътнати. Тайната вяра се дефинира от историците и археолозите като такава, която предлага на хората набожен опит, който не се практикува публично от страната.

Митрайският фетиш или Митраизъм, е съществувал някъде преди християнството да стартира да завладява Рим като съществена вяра. А множеството от неговите трудове и артефакти са били унищожени, откакто християнството се е утвърдило. Повечето историци са съгласни, че преди този момент римското държавно управление е толерирало митрайския фетиш, защото неговите възгледи подкрепяли държавното управление по това време.

Най-древните цивилизации в света – топ 10 ранглиста

За всеки римски господ евентуално е имало един или два култа, отдадени на тях. Като множеството от тях са почнали като друга версия на формалната държавна вяра. Тези култове са траяли, до момента в който страната не ги забранила. Повечето от тях включвали инициационен обред (точно както днешните култове) и нормално се изпълнявали в огромно светилище.

Колко от тези култове са съществували в античния свят и в какво са вярвали обаче, остава мистерия.

8. Изгубеният град Пайтити

Изгубеният град Пайтити и стремежът да го открият лишава живота на доста откриватели. Легендата даже въодушевява „ Изгубеният свят “ на сър Артър Конан Дойл. Този загубен град на златото е убягнал от всеки изследовател на съкровища, археолог и евентуален откривател, който е тръгнал да го търси. Намирането на този град би дало извънредно скъпа информация за античната цивилизация на инките. А тази цивилизация процъфтява сред 1400 и 1533 година, разпростряла се из цяла Западна Южна Америка.

След откриването на писмо до папата в архивите на Ватикана от мисионер на име Андрес Лопес, по отношение на местоположението на огромен град, богат на злато, сребро и бижута, търсенето на града е възобновено. В писмото на Лопес се твърди, че градът се намира в средата на джунглата и е именуван Пайтити от локалните племена.

Папата и Ватикана резервират местоположението в загадка в продължение на десетилетия, само че през 2016 година била пусната нова експедиция. Тази експедиция открива артефакти, които към момента се оспорват до ден сегашен. Но откриването на скрити преди този момент градове в Амазонка (благодарение на комбинацията от проникващ в земята радар и противозаконна сеч и обезлесяване) оказа помощ да се резервира жив актуализирания възторг за изгубения град.

7. Икономиката на инките

Повечето историци са съгласни, че стопанската система на инките е била една от най-успешните в античния свят. Но е доста объркващо, че те не са употребявали пари или злато и наподобява са правили търговия само с външни хора. Голяма част от това, което знаем за инките, идва от испанските конквистадори. Поради фактът, че едрата шарка унищожава 90% от локалното население, не е чудно че знаем толкоз малко за това по какъв начин инките са функционирали като общество.

И въпреки всичко остава въпросът по какъв начин инките са съумели да основат такава процъфтяваща стопанска система без валута или даже търговия. Някои историци имат вяра, че тайната на огромното им благосъстояние идва от неповторимата данъчна система, която са употребявали. Тази система изисквала всеки жител на инките да заплаща труд на страната. Странното е, че богатите инки, които умряли, са съумели да продължат да имат благосъстоятелност. Някои историци се майтапят, че те съвсем измислили концепцията за корпорации като хора, без в никакъв случай да основават пазарна стопанска система.

Поради сложният терен и суровата среда на Амазонка, огромна част от метода на живот на инките е подбуден от нуждата хората да не гладуват, а не от разрастващите се пазари и обичайните форми на стопанската система. Поне в това имат вяра историците въз основа на дребното доказателства, оживели от цивилизацията на инките. Голяма част от тях към момента остават мистерия.

Изгубени във времето велики исторически места – Топ 10 ранглиста

6. Изгубеният град на Тенеа

За изгубеният град Тенеа се споделя, че е учреден от пандизчии на именитата Троянска война. Но като цяло се счита, че градът е зарязан по някое време през 4 век пр.н.е. Археолозите търсят знаци на именития град, откогато през 1984 година е открит саркофаг в гръцкото село Хилиомоди.

Съвсем неотдавна обаче археолозите настояват, че градът най-сетне е открит. Археологическите старания в актуалното село Хилиомоди почнали през 2013 година и към този момент дават резултат. Доказателството за именития град най-сетне е намерено след поредност от редки монети, седем гроба и деликатно построени структури, формирани от глина, каменни стени и мраморни подове, които били открити.

Дали Троянската война в действителност се е случила, е предмет на полемика. Но наученото в Тенеа може да даде улики, изключително в случай че се намерят доказателства, че градът в действителност е бил изработен от изгубилите борбата в Троянската война. Дали това е било в ръцете на именития Одисей или не, следва да разберем, а самият град крие доста загадки, които археолозите са нетърпеливи да разкрият.

5. Мистерията на Теотиуакан

Древният град Теотиуакан се простира на 20 квадратни километра и има близо 2000 едноетажни структури. Тези постройки наподобява са били домове и разнообразни впечатляващи здания, като пирамиди да вземем за пример. Откриването на Теотиуакан може да е било огромна археологическа находка, само че съществуването му основава някои проблеми за учените, защото не е известно кой тъкмо го е построил. Първоначално се е считало, че толтекската цивилизация е построила града. Но това е опровергано, когато е намерено, че Теотиуакан е достигнал своя връх дълго след изгубването на толтеките.

Други теории варират от Тотонаците, които са построили града, или имигрантите, бягащи от изригването на вулкан, само че няма безапелационна доктрина. Градът съдържа подмятания за културите на маите, микстеките и сапотеките, което в допълнение добавя мистерията.

Който и да е построил града, учените са сигурни, че Теотиуакан в началото е учреден през 400 година прочие н.е.! А най-големите структури биват приключени през 300 година след н.е., а градът и културата доближават своя връх съвсем 100 години по-късно с население от над 200 000 поданици. По незнайни аргументи градът е изоставен и става ненаселен през IX век.

Изключително загадъчни руини от целия свят – Топ 10 ранглиста

4. Мистерията на произхода на шумерския език

Шумерският език се появява още през 4000 година прочие н.е. И господства в шумерската цивилизация в продължение на близо 2000 години, преди да бъде сменен най-вече от акадски. Езикът е пиктографски (или клинопис), което значи, че обособени изображения съставляват цели думи, изречения или фрази (подобно на египетски писмени знаци или по-късни логографски езици като китайски и японски).

Този език е много мистериозен, защото оттатък акадския не са известни наследствени форми на връзка, свързани с него. Въпреки че някои езиковеди считат, че шумерския език може да бъде обвързван с уралските езици като финландски и маджарски, това мнение не се споделя в академичната общественост.

Учените допускат, че в случай че шумерският народ не произлиза от региона на Месопотамия, тогава е допустимо техният език да е бил повлиян от по-стар, към момента неоткрит език, само че това е единствено догадка.

Продължаваме с челната тройка на днешната ранглиста за 10 мистерии на античните цивилизации :

3. Падането на Акадската империя

Шумерската империя в последна сметка бива превзета от Саргон Велики, който основал една от първите империи в историята. Акадската империя е ръководена от Саргонския град Акад. Акадите били съвсем съумели да изкоренят шумерския език, а Саргон щял да бъде завещан от няколко други владетели след гибелта му. Но някъде откакто Шар-Кали-Шари завладял ръководството на Акадската империя , нещата се обърнали към утежняване и в последна сметка империята рухнала през 2154 година прочие н.е.

Каква обаче е била повода е мистерия. Историците показват три теории за рухването на Акадската империя .

Първата е, че нашествието на гутяните (народ, който живеел в планините) се оказала прекомерно огромна за дезорганизирания Шар-Кали-Шари, който към този момент изпитвал усложнения да поддържа реда след гибелта на татко си. Той също по този начин водил видимо неопределена война с еламитите и амореите по същото време, когато планинските хора нахлуват.

Втората доктрина е, че композиция от неприятна годишна продукция, огромен апетит и огромна суша може да са съдействали за това. През 2019 година изследване на изкопаеми коралови записи от Оман предоставиха доказателства, че зимните прахови стихии, дружно с по-дълга зима от нормално, може да са заличили ориста на Акадската империя.

Третата опция е конфликт на метеор със Земята, дал ход на фрапантни промени на Земята. И вследствие на което, климатът се трансформирал към към този момент борещата се империя.

2. Изгубените руини на Влохос

През 2015 година археолозите разкриха мястото, което наподобява е било мястото на гръцко село, наречено Влохос. По това време те разказват откритието като нищожно, мислейки, че останките на върха на хълма не са нищо повече от останките на гръцко село. Това беше до момента в който не откриха останките от кули, врати и градска решетка, което загатна, че има по-дълбока история за руините. Най-новата информация е, че мястото в този момент се счита за център на гръцки град, който процъфтява някъде през 4-ти век пр.н.е. и е зарязан през 3-ти век пр.н.е.

Защо обаче е зарязан, остава мистерия. Археолозите и учените считат, че евентуалната причина е нашествието на римската войска. Използвайки проникващ в земята радар, археолозите се надяват да разкрият повече от тайните на изгубения град.

Интересното на това място е, че в предишното се е считало, че тази област на Гърция е била затънтена и необитаема за древногръцкия свят. Ето за какво археолозите и учените в действителност не са й обърнали доста внимание.

1. Град Акад

Никой не знае къде се е намирал град Акад . Знаем доста за индивида, който сякаш го е построил, Саргон Велики. И за империята, която той е управлявал, само че самият град от дълго време убягва на учени и археолози. Смята се, че Саргон Велики е построил града по брега на западната река Ефрат, евентуално сред градовете Киш и Сиппар. Въпреки че Мари и Вавилон също са били препоръчани като други евентуални благоприятни условия.

Има редица разкопки, които съгласно учените биха могли да бъдат претенденти за град Акад . Повечето от тези места са ситуирани на изток от Тигър, който е част от Ефрат. Но има доста разногласия за това кое от тях може да е същинското място за столицата на Акадската империя.

А по какъв начин е паднал градът и къде се е намирал е съвсем толкоз огромна мистерия, колкото и по какъв начин е паднала Акадската империя.

С това приключваме днешната ни ранглиста за 10 мистерии на античните цивилизации. Надяваме се да ви е било забавно и да сте научили нещо ново!

Най-великите империи в света по повърхност – Топ 10 ранглиста


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР