Ситуацията е изключително тревожна: председателят на Върховния касационен съд Галина

...
Ситуацията е изключително тревожна: председателят на Върховния касационен съд Галина
Коментари Харесай

Тревожно, тревожно, тревожно: Скандалът с Гешев хвърли в ступор върховните съдии

" Ситуацията е извънредно тревожна ": ръководителят на Върховния касационен съд Галина Захарова повтори тази фраза най-малко три пъти в границите на по-малко от 10 минути, до момента в който отговаряше на въпроси на публицисти преди съвещанието на Висш съдебен съвет на 18 май - тъкмо преди съветът да се заеме със сигнала за осъществени закононарушения от Иван Гешев.

Видимо обезпокоена, Захарова отхвърли да формулира каквато и да е прогноза за развръзка от абсурда с основния прокурор и неговите лични изказвания за директен политически напън върху магистрати - в това число със закани.

" Ако се замислим в ретроспекция, на фона на случки, които е имало преди този момент, не би следвало да се учудваме. В случая просто е фрапантно проявлението. Сега всички знаете, въпросът би трябвало да се позволи законно, по този начин както е прецизно по закон, тъй като това е единствената гаранция, че може да има някаква смяна и единственият метод, с който правосъдната власт в действителност разполага. Това е да се съблюдава законът, подобен какъвто и да е, безусловно прецизно ", сподели тя.

Захарова отхвърли да разяснява както държанието на Гешев в последните дни, по този начин и въпросът дали той е задължен да излезе в отпуск, до момента в който следствието против него не завърши.

Главният прокурор " улесни " кадровиците, като непринудено взе това решение, сякаш по персонални аргументи.

Един от претекстовете на Захарова за отвод от коментар всъщност беше, че каквото и да е производството против него, " рано или късно ще стигне до Върховен касационен съд " за дефинитивно изговаряне.

Тя прикани членовете на Висшия правосъден съвет да бъдат " оптимално овладяни и дистанцирани, с цел да можем въпреки всичко да вземем едно решение, което да откри истината в оптималната степен и да предотврати актуалната рецесия, която може и да се задълбочи, само че и да стане база за по-нататъшна регулация на правосъдната власт ".

" Едно е видно, което е обезпокоително, тъпо. Аз персонално не съм допускала, че 15 години откакто България е член на Европейски Съюз ние би трябвало да се върнем десетки години обратно и да водим борба за самостоятелност ", сподели ръководителят на Върховен касационен съд.

Ръководителят на Върховен административен съд Георги Чолаков беше още по-лаконичен в изказванията си във връзка свадите с Иван Гешев, като уточни единствено " в персонално качество ", че " това, което се случва, по никакъв метод не оказва помощ за повишение на престижа на правосъдната власт, а тъкмо противоположното ".

Досега Чолаков се смяташе за един от доближените хора до основния прокурор във Висш съдебен съвет, той заема своя пост още от 2017 година, само че изборът му беше доказан от същото лоби в съвета, което застана и зад избора на Гешев две години по-късно.

Чолаков също не посмя да призове Гешев да излезе в отпуск, като разгласи, че Висш съдебен съвет няма такива пълномощия в случай че против него не бъде повдигнато обвиняване за тежко закононарушение (каквото още не е направено) или дисциплинарно произвеждане (каквото към този момент се разисква в Прокурорската колегия).

Единственият му коментар всъщност беше в отговор на клюки, популяризирани в ПИК, че на него също му е предлагано посланическо място в Израел или Турция, в случай че взе участие в възможен " скрит план " за събаряне на Гешев.

" Това няма нищо общо с действителността ", отговори той.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР