Служебният премиер Димитър Главчев е недостижим иноватор-управленец - възложи на

...
Служебният премиер Димитър Главчев е недостижим иноватор-управленец - възложи на
Коментари Харесай

За какво ни е Главчев? Направо ДАНС да поеме управлението

Служебният министър председател Димитър Главчев е неосъществим иноватор-управленец - разпореди на Държавна организация " Национална сигурност " (ДАНС) " инспекция на обстоятелствата и събитията, довели до прекратяване на действието и на последното лифтово оборудване в Национален парк " Витоша ".
Нерде въжен превоз, нерде национална сигурност
Грешка няма. Главчев изиска инспекция, за какво една частна компания е прекратила употребата на личното си оборудване. Според държавната пресслужба основанието министър председателят да разпореди инспекцията, за резултатите по която желал да бъде от време на време осведомен, е член 2 от закона за ДАНС. А той гласи, че организацията е " профилиран орган към Министерския съвет за осъществяване на политиката по отбрана на националната сигурност ". И с цел да не се чудим къде тук е националната сигурност и за каква политика иде тирада, от държавната пресслужба прецизират, че в писмото си до ДАНС (освен всичко друго, министър председателят ѝ подрежда с писма!), бидейки угрижен за необятното публично неодобрение " по проблема ", за Главчев възниквали " въпроси във връзка с екологичната и транспортната сигурност на района, както и по отношение на качеството на живота и здравето на жителите ".

Значи един въжен превоз в случай че не работи, влияе на всичко в цялостен един район, в това число върху качеството на живота на жителите и това е въпрос на националната сигурност. За пръв път имаме министър председател, въпреки и единствено длъжностен, кадърен да брани качеството на живота посредством ДАНС. Какво тук значи някаква си Столична община, която по закон следва да урежда в публичен интерес връзките си с частна компания само посредством съда.

Първата иновация с ангела на положителното ръководство ДАНС обаче министър председателят направи преди две седмици, когато се обърна за помощ към организацията против решение не на кого да е, а на ръководеното от него самия държавно управление за така наречен частна детска болница " Мама и аз ". Главчев изиска спецслужбата и прокуратурата " да потърсят отговорност от хората, внесли решението за разглеждане в Министерския съвет ".

Това евентуално ще се учи като куриоз във факултетите по политология по света - министър председателят на една демократична и правова страна, търси отговорност не от личните си министри, държавна администрация и от себе си за взето от неговия кабинет решение по от дълго време наболял " публичен проблем ", който той самият е проспал, а от неведоми зли сили.

Случаят несъмнено към този момент е пропуснат от ДАНС и прокуратурата, откакто държавното управление незабавно анулира решението си за частната детска болница, без здравната министърка да подаде оставка, а министър председателят най-малко да се извини. Но пък в едни сталинистки времена ДАНС и прокуратурата в действителност щяха безусловно да намерят отговорен.
Пожарна команда на бивши/бъдещи ръководещи
Светкавичното посегателство на премиера към ДАНС си има транспарантно пояснение. Главчев слага себе си и държавното управление в услуга на най-голямата политическа мощ. В случая с витошкия въжен превоз настоящето ръководещо болшинство в Столичната община (доколкото въобще е управляващо) упреква предходните кметове Борисов и Фандъкова за случилото се, а Главчев просто се притичва на помощ да разсее огъня.

Както скоростно обезпечи пари за университетите, откакто те скочиха на митинг. Преди това също по този начин скоростно уреди въпроса с пониженото от 11% на 10% нарастване на пенсиите. Още по-рано пък наля стотици милиони на енергетиците и на Българския енергиен холдинг. Главчев служебно гаси пожари като глава на едно преходно държавно управление на едно вероятно бъдещо управническо болшинство на ГЕРБ и Движение за права и свободи. Че неговият длъжностен кабинет ще извършва точно такава роля беше ясно от първите му дни - още с провалената втора номинация на зам.-председателя на ГЕРБ Даниел Митов и с обикновения опит на финансовата министърка Людмила Петкова да изкара обезпокоителен спад на фискалния запас.
ДАНС - преносвач за всекидневни поправки
Посягането към ДАНС като властова патерица в този политически слугинаж обаче заслужава по-голямо внимание. И до момента тази най-мощна спецслужба се ползваше, изключително от президента, за вътрешно-политическа приложимост (да напомним единствено случая " Нексо ", намесата в определянето на политиката към Северна Македония и саботирането на машинния избор на предходните избори).

С нововъведенията на Главчев обаче се стига до такова равнище, в което ДАНС се трансформира от пожарникар в преносвач, който кърти и извозва боклуци всекидневно. Това единствено по себе си усилва делегитимацията на изпълнителната власт и отдалечава шанса за реформиране на спецслужбите, с цел да престанат да бъдат политически метреси. Иначе най-после хората може да стартират да се питат за какво ни е въобще държавно управление, като може непосредствено да ни ръководи ДАНС. Не че в миналото и такова не е било.

***
Този коментар показва персоналното мнение на създателя и може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дъждовни води като цяло.

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР