Президентът Джо Байдън категорично осъди искането за арест на израелския

...
Президентът Джо Байдън категорично осъди искането за арест на израелския
Коментари Харесай

Байдън отхвърли случващото се в Газа да е геноцид и защити Нетаняху

Президентът Джо Байдън изрично осъди настояването за арест на израелския министър председател Бенямин Нетаняху на Международния углавен съд (МНС), като го дефинира като " възмутително ". Американският водач подлага на критика съдът, че слага терористичната организация " Хамас " на равно с министър-председателя на Израел.

В понеделник основният прокурор на МНС изиска да бъдат издадени заповеди за арест на Нетаняху, израелския боен министър Йоав Галант, както и на трима водачи на " Хамас " - Ехия Синвар, Мохамед Дейф и Исмаил Хания. Според него те са отговорниза военни закононарушения и закононарушения против човечеството, осъществени в Газа и Израел.

В изказване в понеделник Байдън назова напъните на съда " възмутителни ".

" Нека бъда явен - каквото и да допуска този прокурор, сред Израел и " Хамас " няма равнопоставеност - никаква ", сподели той.

По-късно в понеделник, по време на банкет в Белия дом, отдаден на месеца на еврейско-американското завещание, Байдън удостовери позицията си в поддръжка на Израел.

" Ясно е, че Израел желае да направи всичко допустимо, с цел да обезпечи отбрана на цивилното население. Нека бъда явен: това, което се случва [в Газа], не е геноцид ", съобщи американският водач.

Войната в Газа стартира след нападението на " Хамас " против Израел на 7 октомври, при което бяха убити над 1200 души, а стотици бяха взети за заложници. Има данни и доказателства за зверства против евреи по време на офанзивата. В отговор Израел стартира атака в линията Газа. Палестинските здравни управляващи настояват, че израелската военна интервенция е лишила живота на повече от 35 хиляди души най-вече цивилни и е разселила над 2,3 млн. души в анклава. Тел Авив упреква екстремистката формация, че употребява цивилни жители като жив щит.

Поисканият от прокурора арест за премиера Нетаняху е първият случай, в който Международният углавен съд желае задържането на водач, който е непосредствен съдружник на Съединени американски щати.

Нито Съединени американски щати, нито Израел не са членове на МНС, който е основан през 2002 година. Но в случай че съдът публично издаде заповед за арест на Нетаняху или Галант, това решение ще затрудни извънредно доста пътуването на израелския водач до някоя от 124-те страни, които са страни членки в съда, в това число и до водещи съдружници на Съединени американски щати като Англия и Германия.

Израелският министър-председател също осъди известието на основния прокурор на съда в Хага и подчертава върху това, че " либерален Израел " е сравняван с " всеобщи убийци ".

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен поддържа позицията на президента Байдън, като съобщи, че Вашингтон " фундаментално отхвърля " този ход.

" Това е срамно. Международният углавен съд няма пълномощия по този въпрос ", сподели той.

Според Блинкен настояването за издаване на заповеди за арест би заплашило продължаващите старания за реализиране на съглашение за преустановяване на огъня.

Още по тематиката:
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР