Около смисъла на днешното заседание на парламента се завъртяха и

...
Около смисъла на днешното заседание на парламента се завъртяха и
Коментари Харесай

На живо в Dir.bg: Премиерът увери, че пенсиите ще бъдат увеличени с 11 % от 1 юли

Около смисъла на днешното съвещание на Народното събрание се завъртяха и през днешния ден разменените в залата реплики. В началото се записаха 174 народни представители, разменени главно сред представители на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. От " Възраждане " още преди дни обявиха, че няма да вземат участие през днешния ден.

По предложение на Мирослав Иванов от ПП-ДБ изключителното съвещание се предава директно по Българска национална телевизия и БНР.

От дневния ред отпадна точката за освобождение на Александър Мумджиев от длъжността контрольор в Инспектората към Висшия правосъден съвет (ВСС). Заместник-председателят на Народното събрание (НС) Росица Кирова заяви, че трудовото правно отношение на Мумджиев с Инспектората е прекъснато след подадена от него оставка и точката следва да не бъде обсъждана.

Днес депутатите изслушват служебния министър председател Димитър Главчев по отношение на осъвременяването на пенсиите и да прегледат плана на решение, препоръчан от ПП-ДБ. Предложението е да се задължат представителите, избрани от Министерски съвет в Надзорния съвет на Национален осигурителен институт, да поддържат решение за осъвременяване на пенсиите по член 100 от Кодекса за обществено обезпечаване в размер на 11%. 

Извън тази точка, от " Българска социалистическа партия за България " поискаха  да бъде изслушан ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране за идното фрапантно, съгласно тях, нарастване на цената на тока. З аместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова обаче отхвърли да подложи предлагането на гласоподаване. Тя уточни, че няма учредения за терзания и включване на точка в дневния ред.

Кирова подсети, че на председателски съвет е решено чуването да бъде включено като точка през днешния ден, единствено в случай че предстоят промени в цената на тока в границите на този парламент. В противоположен случай това да стане в идващото Народно заседание, което ще вземе решение. КЕВР е независим орган, взима независимо решенията си и ние като народни представители не можем да оказваме напън в една или друга посока, акцентира Кирова. Да не трансформираме залата на Народното събрание в ненужна предизборна говорилня, настоя тя.

След голям брой процедурни оферти, депутатите излязоха в отмора половин час след старта на съвещанието, почнало в 13:00 ч.

След почивката Ивайло Ангелов Иванов постави клетва пред Народното събрание като народен представител от листата на " Продължаваме промяната-Демократична България " от 13-ти Многомандатен изборен регион - Пазарджик. Той влиза в Народното събрание на мястото на Петя Ставрева, която след кратко боледуване ни напусна през май. Тя беше ръководител на политическа партия " Обединени земеделци " и депутат в 49-ото Народно заседание от 13-ти Многомандатен изборен регион, град Пазарджик от листата на ПП-ДБ.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР