Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова разпореди незабавно

...
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова разпореди незабавно
Коментари Харесай

Отстраниха шефа на АПИ-Варна заради асфалтиране на пътя при катастрофата с Кирил Петков

Министърът на районното развиване и благоустройството Виолета Коритарова разпореди " неотложно " да се образува дисциплинарно произвеждане против шефа на Областно пътно ръководство – Варна инж. Явор Пасев и началника на отдел „ Инвестиционно-ремонтни действия “ в ОПУ – Варна Севдалина Казълова.

Докато тече дисциплинарното произвеждане чиновниците са отстранени от работа.

Двамата са упрекнати от Коритарова за това, че " със своите дейности или бездействия са позволили асфалтирането на част от права на пътя Варна-Добрич, при изхода на община Аксаково, където преди дни имаше тежък пътен случай, който приключи със загуба на човешки живот ".

Става дума за пътния разклон, при който автомобил на НСО, возещ Кирил Петков, се блъсна в лека кола. Шофьорът на втория автомобил почина, а брачната половинка му беше призната в болница с голям брой контузии.

Ремонтът от последните дни е изработен от ДЗЗД " Роуд Проджект ", в което вземат участие " Хидрострой " АД и " Транстрой-Варна " АД, излиза наяве от информацията на Министерство на регионалното развитие. Коритарова е алармирала прокуратурата за дейностите на чиновниците на пътния консорциум.
" Хидрострой " е една от най-големите строителни компании в България, което значи и един от най-мащабните реализатори на публични поръчки в пътното строителство. Нейният притежател е, който беше махленски от някогашния министър на вътрешните работи Бойко Рашков за злоупотреби към предплатените заплащания за строителството на Автомагистрала " Хемус " с инхаус поръчки при ГЕРБ.През 2023 година ДЗЗД " Роуд Проджект " беше определен в поръчката за поддръжка на пътищата в област Варна.
Новината за асфалтирането на пътя пристигна през сигнал във Фейсбук и обява в уеб страницата " Афера ", до момента в който прокуратурата още прави експертизи за събитията, довели до тежката злополука.

Според Българска национална телевизия, прокуратурата считала да наеме даже геодезисти, с цел да създадат геодезична фотография и експертиза. Не е ясно по какъв начин асфалтирането може да повлияе върху възможните следствени опити.

Участъкът, на който се случи злополуката, не се характеризира като сектор с централизация на ПТП-та или като рисков, съгласно Мария Ботева от Пътна полиция.

Решение на Коритарова идвасамо час, откакто служебният министър председател Димитър Главчев ѝ разпореди да извърши инспекция по случая.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР