БСТ е изправен пред безпрецедентна криза, която изважда наяве шокиращи

...
БСТ е изправен пред безпрецедентна криза, която изважда наяве шокиращи
Коментари Харесай

Сривът на компютърната система на Тотализатора разкри управленски пропуски, има риск от загуба на данни на участниците в игрите

БСТ е изправен пред невиждана рецесия, която изважда нескрито шокиращи управнически пропуски и закани за сигурността на данните. Сривът на Централната Компютърна Система (ЦКС) е признак на дълбоки проблеми, които заплашват цялостното действие на организацията. Неподготвеност и несъответстващото ръководство в лицето на сегашния изпълнителен шеф Георги Търлеков, излагат Държавното Тото на съществени опасности, в това число големи вреди на сериозна информация.

Проблемите със ЦКС основават действителна заплаха от загуба на всички данни за играчите, залозите и облагите. Въпреки че актуалните системи за ръководство на данни включват механизми за отбрана и възобновяване, множеството пропуски в ръководството на Тотализатора усилват риска от необратими вреди. Липсата на контракти за поддръжка на хардуерни и софтуерни съставни елементи е съществена причина за това. Без постоянни обновления, системите са податливи на дебалансиране и загуба на данни, което може да докара до съществени финансови и оперативни последици, даже и до прекъсване на работа на Дружеството.

20 май 2024, 13:03

Некадърността на Георги Търлеков: Опасност за Българския Спортен Тотализатор (БСТ)

Ситуацията през днешния ден в Спорт Тото припомня рецесията с Търговския указател преди няколко години, когато цялата система се срина, оставяйки бизнеси и жители в положение на неустановеност и без достъп до сериозна информация. Основната причина тогава беше неналичието на техническо-организационни ограничения и занемаряване на съществени управнически отговорности. Този случай трябваше да бъде урок за всички държавни институции, само че очевидно БСТ не е взел поука от него.

След срутва на ЦКС, мрежата на Тотализатора изпадна в безпорядък. Липсата на подобаваща връзка от страна на управлението в допълнение усложни обстановката. Касиерките и чиновници по поддръжка, които са в директен контакт с клиентите, не получиха нужните указания и информация, което доведе  до всеобщо неодобрение. Това сътвори атмосфера на неустановеност и суматоха, която се придвижи и върху клиентите.

Служителите на Спорт Тото са принудени да работят в условия на стрес, незадоволеност и липса на поддръжка. Участниците в игрите, от своя страна, са лишени от достъп до услугите на Тотализатора, което подкопава доверието им в организацията, която скоро чества своята 67-ма годишнина.

Кризата през днешния ден, провокирана от  повредата на Централната Компютърна Система на БСТ, не е просто механически проблем – тя е индикация за дълбоки и систематични управнически недостатъци, които заплашват бъдещето на Държавното дружество, чийто слоган е „ В поддръжка на българския спорт! “.  Липсата на съответна поддръжка, връзка и подготовка, както и не познаване на процесите, ясно демонстрира, че актуалното управление е некомпетентно да се оправи с главните си отговорности и предстоящите постъпленията в поддръжка на спорта също ще бъдат съществено застрашени.

Това е моментът, в който би трябвало да се създадат решителни и смели стъпки за промени. Необходими са незабавни ограничения за възобновяване на доверието – както на чиновниците, по този начин и на клиентите. Тези ограничения включват назначението на умело управление, което да приоритизира сигурността на данните и успеваемостта на системите. Само посредством бистрота, отговорност и професионализъм БСТ може да преодолее актуалната рецесия и да възвърне своето място като благонадежден снабдител на услуги.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР