Колко дървета ще бъдат отсечени заради бъдещ строеж пред бл.101

...
Колко дървета ще бъдат отсечени заради бъдещ строеж пред бл.101
Коментари Харесай

Сблъсък на експертни оценки: Колко дървета има в имота на Петьо Блъсков в кв. "Мусагеница"

Колко дървета ще бъдат отсечени поради предстоящ градеж пред бл.101 в кв. " Мусагеница "? Две експертни оценки дават друг отговор. Едната е поръчана от вложителя Петьо Блъсков (известен като издател на вестници, последно на " Труд ", който сега се води благосъстоятелност на сина му), който ще строи жилищни здания там. Според нея в парцела има общо 14 дървета и от тях 10 ще бъдат отсечени. Втората оценка е поръчана от живеещите в бл.101 и съгласно нея броят на дърветата е 35, а при строителство ще бъдат отстранени 18.

Столичната община употребява оценката на вложителя, в която броят на дърветата за отрязване са и тъкмо под минимума, с който се изискват спомагателни инструкции за обезщетително озеленяване. На нейна база гласоподават и общинските съветници - последна стъпка преди основният проектант на София Здравко Здравков да издаде позволение за градеж. В комисията по запазване на околната среда на Столичния общински съвет (СОС) оценката на вложителя беше.

Колко мъчно се броят дървета

В терена порастват дървета от типа явор, каталпа, явен, софора, слива и черница, като някои от тях са над 50-годишни.

В първата оценка (от инвеститора) физиологичното положение на всички е несъмнено като " приблизително ", което е преди последната степен - " неприятно ". Във втората оценка (от съседите), обаче, на 5 дървета положението е несъмнено с най-високата - " доста положително ", с " положително " са 26 и единствено 4 дървета - със " приблизително ".

И двете експертизи са направени от ландшафтни архитекти, само че първата беше импортирана в комисията по запазване на околната среда и утвърдена.

Теренът е бил общинска благосъстоятелност, а през 2004 година е платен на търг от компания на Блъсков. В него е можело да има единствено едноетажни магазини и ателиета за услуги, като по-голямата част е озеленена и е имало детска площадка, по думите на живеещите в бл.101. Предназначението на терена се трансформира от СОС през 2018 година, с което се позволява високо жилищно строителство.

От няколко месеца парцелът е с ажурна ограда, а поданици на " Мусагеница " против идното изсичане на дърветата за бъдещите жилищни здания. Решение на казуса им дават обещание и кмета Йорданка Фандъкова, и ръководителят на Общинския съвет Георги Георгиев, който в края на април изиска със съветници от други политически сили. " Това, което би трябвало да създадат политиците обаче и определените длъжностни лица е не да хвърлят прахуляк в очите на хората, като им споделят, че ще спасят терена, което след време може да коства милиони обезщетение на всички нас, а да дадем работещо решение ", разяснява тогава той и сподели, че. След като оглави общинския съвет през есента на 2021г. Георги Георгиев постоянно дава изявленията за " Труд " и електронното му издание.

Засадени или саморасли са?

Първата оценка е направена от ланд. арх. Бистра Василева, за която всички дървета в парцела на Блъсков са саморасли, а не са вследствие на благоустройствени действия. Същата теза отбрани и самият Блъсков пред комисията по околна среда, на която участва при започване на април. " Там има растителност, която е била в дворовете на хората, имали (някога) там частни парцели ", съобщи той, с цел да поддържа, че дърветата в парцела му не били засаждани особено.

Това умозаключение се оспорва от ланд.арх. Елица Мирчева, шеф " Благоустройствени действия " на общинското Направление " Архитектура и градоустройство " (НАГ). В мнението си до комисията тя показва, че " част от дърветата са засадени в резултат на благоустройствени мероприятия " и акцентира, че парцелът е част от зелената система на града. Същото мнение участва и във втората експертна оценка, направена от ланд. арх. Атанас Стоянов. " Засаждани са и това е явно, тъй като част от дърветата са подредени в права линия край алеята и са алейно насаждение ", аргументира се той.

Разликата сред саморасло дърво и засадено с благоустройствени действия е, че второто е с декоративни качества и по този начин има по-висока отбрана против унищожаване.

" За мен персонално няма засадени дървета - в една линия ли са, в две ли са, не мога да кажа, тъй като не си припомням тъкмо по какъв начин беше самата оценка ", изясни изготвилата оценката за Блъсков ланд. арх. Василева, потърсена от " Дневник ".

Според Закона за устройство и застрояване на Столичната община (ЗУЗСО) всяко декоративно дърво над 12-годишна възраст би трябвало да се картотекира, без значение дали е в обществен или в частен парцел. Двете експертни оценки се разминават и по този индикатор. За Стоянов всичките 35 дървета би трябвало да бъдат картотекирани, тъй като са над 12-годишни, до момента в който при Василева те са единствено 9.
На въпрос за какво сътрудника й Стоянов е преброил 35 дървета, а тя единствено 14, Василева отговори, че има норма за записване на дърветата - в случай че стеблото е с диаметър под 15 см се броят за шубраци и не се записвали. В оценката на Стоянов всичките дървета без един явен са със стебло над 15 см диаметър.
Експертната оценка на Василева е импортирана в Направление " Архитектура и градоустройство " (НАГ) като част от процедурата за предоставяне на позволение за градеж. Тя бе придвижена към комисията по околна среда, където с гласовете на ГЕРБ-СДС, Вътрешна македонска революционна организация и Българска социалистическа партия бе утвърдена и бе дадена зелена светлина за изсичане при градеж.

Против гласоподаваха единствено двама общински съветници - Марта Георгиева и Иво Божков от " Демократична България ".

 Дървета, които попадат в строителното леке на парцела.
© Георги Кожухаров

Дървета, които попадат в строителното леке на парцела.

За кого е преференциално по документ да се сечат 10, а не 18

Според експертната оценка на Василева се постанова да се отсекат 10 дървета, които попадат в чертите на градежа до момента в който във втората те са 18. За вложителя е добре броят им (по документи) да е по-малък, тъй като ще би трябвало да компенсира изсечените със засаждане на нови в съответствие 1:3, което значи 30 фиданки, вместо 54, в случай че е отсякъл 18. За всяка ще би трябвало в допълнение място в парцела, което би лимитирало и строителството.

По настоящата Наредба за създаване, поддържане и запазване на зелената система на София позволение за сеч на 12 и повече дървета се дава от комисията по околна среда на Столичния общински съвет. Ако утвърди сечта, тя излиза с напътствие какъв брой да е обезщетителното озеленяване. Ако плануваната сеч е за до 11 дървета, както е в първата експертна оценка - 10, това мнение на комисията не се изисква. Въпреки това в съответния случай ланд. арх. Мирчева от НАГ изисква мнение на комисията с претекста, че сечта ще засегне зелената система на града.

Не е ясно дали общинските съветници щяха да одобрят плана, в случай че беше показана експертна оценка, където дърветата за унищожаване са 18, множеството с декоративни качества.

 Столичната община направи изключение, с цел да позволи на Петьо Блъсков да строи Столичната община направи изключение, с цел да позволи на Петьо Блъсков да строи
Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР