Оказва се, че почти във всяка проба в лабораторията на

...
Оказва се, че почти във всяка проба в лабораторията на
Коментари Харесай

Обработват цитрусите с восъци за запечатване на порите

Оказва се, че съвсем във всяка проба в лабораторията на Агенцията по храните има съществуване на пестициди. Ядем ли чиста храна - екип на Нова телевизия направи инспекция с известни артикули, които слагаме на масата.

Проверката, взаимно с лабораторията за химични изпитвания и надзор демонстрира, че в марулята има два пъти повече от позволените пестициди, само че въпреки всичко това не е представителна извадка, защото не е взето достатъчното количество марули, което е кг и половина.

Експериментът стартира от огромна верига магазини. Взети са маруля, краставица, ябълка и лимон. Продуктите ще бъдат тествани в лабораториите на БАБХ - доста акуратен развой, при който всичко е измерено с акуратност. След като са взети точните ограничения, лаборантът окислява тестът. Този развой се повтаря с всички артикули, които се тестват, с изключение на лимона. Той би трябвало да бъде замразен за 3 часа, преди да бъде тествана тестът.

„ При лимона е малко по-различно, тъй като цитрусите се обработват с восъци и други субстанции за запечатване на порите. Особено когато се транспортират от трети страни, тъй като в България лимони нямаме ”, сподели Елка Темелчева, шеф на централната лаборатория за химични изпитвания и надзор – София.

Експерти поучават да не слагаме корички от цитруси в храни, без да ги измием.

„ Добре е да ги накиснем. Поне във вода за един час, било листни зеленчуци, краставици, домати, каквото и да е. Да постоят във вода. Новите пестициди са много щадящи ”, сподели инж. Елка Темелчева.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР