Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

Новата технология: Метални винкели през 10 м ще държат жълтите павета

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
Реденето на жълтите павета стартира по нова технология - през 10 м в земята крепко се забиват железни винкели. Те ще държат паветата както стана при предходното редене. Това бе показано пред медиите през днешния ден на бул. " Цар Освободител ", където са подредени първите 150 кв.м от паважа. Металните ограничители не се виждат, тъй като са скрити във фугите.

" Този път паветата ще бъдат подредени като хората. Аз съм тук, надзорът непрекъснато е тук, има задоволително майстори, основата е готова и изпитана преди да стартира реденето ", увери зам.-кметът Ангел Джоргов. Качеството е по-важно, само че ще бъде спазен и срокът - 15 септември, добави той.

 Първите 150 кв.м жълти павета са пренаредени по новата технология
© Максим Караджов

Първите 150 кв.м жълти павета са пренаредени по новата технология

Изпълнител е " Трейс груп холд ", а строителен контрол на обекта е " Трансконсулт ", като нейният представител Тодор Тодоров надзираваше и ремонта на ул. " Граф Игнатиев ".

Винкелите са с форма на обърнато " Т " и няма да се виждат, тъй като се скриват във фугите. Промяна има и в употребения пясък за поставка и за фугиране. " Подложният пясък към този момент е трошен и с избрана зърнометрия, само че защото за нея има единствено общи думи в българския стандарт, а аз имам опит с английски стандарт, който е по-строг и изготвихме такава зърнометрия ", похвали се Тодоров пред " Дневник ".

Той предложил да се добави и епоксидна емулсия за запечатване на фугите сред жълтите павета, само че към този момент Националният институт за недвижимото културно завещание (НИНКН) не е дал единодушие. " Защото считат, че емулсията Жълтите павета получиха статут на културна полезност през 2016 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР