Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

Защо "Топлофикация София" връща пари с 9% ДДС, но иска от абонатите 20%

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
Абонатите на " Топлофикация София " ще доплащат изравнителните сметки с 20% Данък добавена стойност, само че в случай че би трябвало да им се върнат надвзети през отоплителния сезон пари, върху сумите ще се начисляват 9%.
Например, в случай че клиент е употребил повече отопление за 100 лева, той би трябвало да заплати 120 лева на " Топлофикация София ". Но в случай че му е било начислено 100 лева повече и би трябвало да му се върнат, ще получи 109 лева

Този друг метод се изяснява от " Топлофикация " с краткотрайно променената ставка за Данък добавена стойност. При ръководството на държавното управление на Кирил Петков беше решено като обществена помощ Данък добавена стойност за парното да се понижи от 20% на 9% за интервала от юли 2022 година до 1 юли 2023 година

Сега при фактуриране на изравнителните сметки е общопризнат правилото при потребена сила повече от прогнозната (т.е., когато клиентът ще доплаща) да се ползва Данък добавена стойност ставка, използвана към датата на издаване на фактурата, а тя е след 1 юли т.г., когато размерът й е 20%.

В случаите, когато " Топлофикация София " би трябвало да върне пари на клиента, е определено да се ползва Данък добавена стойност ставката, работила за интервала на ползване - май-юни 2022 година е 20% Данък добавена стойност, само че от юли 2022 до април 2023 година, когато е отоплителния сезон, тя е 9%.

Защо е определен този метод, който е в ущърб на клиентите, " Дневник " потърси отговор от столичното топлофикационно сдружение. " Изготвянето на общата фактура за сезон 2022/23 година, както и използването на Закона за Данък добавена стойност са според дадените инструкции от Министерството на финансите и Националната организация по приходите ", дадоха отговор от " Топлофикация София ".

Кремен Георгиев, ръководител на Асоциацията на топлофикационните сдружения в България, изясни през вчерашния ден пред БНР по този въпрос следното: " Ако би трябвало да се доплаща, все още на фактуриране ще бъде прибавен 20% Данък добавена стойност. Ако обаче би трябвало да се получават пари назад, Данък добавена стойност ще е 9%, тъй като задължението е зародило все още на настоящ 9% Данък добавена стойност ".

- клиентите, на които планирано им бяха начислени 20% Данък добавена стойност, само че имаха да доплащат, получиха корекции надолу на дължимия налог върху спомагателната сума.

по изравнителните сметки е до 31 август и те би трябвало да се подават в съответната компания топлинен счетоводител.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР