Ако сте си мислили, че мостът между и Сицилия звучи

...
Ако сте си мислили, че мостът между и Сицилия звучи
Коментари Харесай

До 2030 г. подводен тунел ще свързва Европа и Африка?

Ако сте си мислили, че мостът сред и Сицилия звучи амбициозно, помислете още веднъж. Отчасти с помощта на Световното състезание по футбол през 2030 година и откриването на високоскоростната железница Al Boraq в Мароко, наподобява, че различен реформаторски транспортен план може да се реализира.

Става дума за подводен тунел, който ще свързва Испания и Мароко. Да, прочетохте вярно. Двете страни, които дружно с Португалия ще бъдат домакини на Световното състезание по футбол през 2030 година, могат да бъдат свързани с подводна железница.
Прочетете още
Тези упоритости се зараждат от дълго време, като за първи път тунел през Гибралтарския пролив е препоръчан още през 1930 година Тази седмица обаче Мароканската национална компания за изследвания на пролива съобщи, че се работи по установяването на финансовите и стратегическите детайли, нужни за действителното му създаване.

Това, което знаем до момента, е, че подводната част на тунела ще се простира на 28 км, а в най-дълбоката си точка ще доближава 475 м под морското ниво. Трасето ще свързва Пунта Палома, западно от Тарифа в Южна Испания, с Малабата, източно от Танжер в Северно Мароко.

Според Telegraph се чака, че след построяването на двата тунела те ще могат да транспортират 12,8 млн. пасажери годишно, както и 13 млн. тона товари. Ще бъде построен и трети тунел за поддръжка, а както при всеки железопътен план, голямо преимущество ще бъде съкратеното време за пътешестване.

От Казабланка до Мадрид се пътува със аероплан за към 2 часа, а с кола - за 12 часа. Изчислено е, че прекосяването през тунела ще отнеме единствено към пет и половина часа.

И в случай че ви се коства, че тези проекти звучат много взискателно, това е по този начин. Предложенията са оповестени за един от най-амбициозните подводни планове в света, като към това се прибавя и фактът, че маршрутът ще премине през геоложка линия на разлом сред Евразийската и Африканската тектонична плоча.

Има няколко неща, които към момента не са изяснени. Все още не знаем по кое време ще започва този план, нито какъв брой ще коства (но се допуска, че ще бъде най-малко към 7 милиарда евро). 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР