Скорошно проучване, включващо археолози, историци и учени от Израел, Обединеното

...
Скорошно проучване, включващо археолози, историци и учени от Израел, Обединеното
Коментари Харесай

Събития от Библията бяха потвърдени: Градът на Давид разкри нови подробности

Скорошно изследване, включващо археолози, историци и учени от Израел, Обединеното кралство и Съединени американски щати, разкри историята на Града на Давид. Учените съумяха да реализират невиждано равнище на акуратност при датирането на артефакти, открити на мястото на Първия храм в Йерусалим.

Значението на античната история на Йерусалим набъбна през последните години заради религиозното и политическо значение. Градът на Давид, упоменат в античните текстове, е центърът на сходни полемики. Предишни изследвания имаха за цел да намерят артефакти, които корелират с антични текстове, само че им липсваше прецизността, нужна за приемане на безапелационни резултати.

В новото изследване екипът употребява усъвършенствани техники като радиовъглеродно датиране и разбор на дървесни пръстени, с цел да датира артефакти от мястото на разкопките с изключителна точност, пише Phys.org. Те проучиха предмети като семена и череп на прилеп от пластове, датирани сред 770 и 420 година пр.н.е. д., правейки 103 измервания на равнищата на въглерод-14, които дават подробни резултати.

В допълнение, измерванията на дървесни пръстени обезпечават годишна разграничителна дарба, което в допълнение покачва точността. Свързвайки артефактите с исторически събития, упоменати в антични текстове, в това число Библията, откривателите потвърдиха значими събития в историята на Йерусалим.

Резултатите от изследването демонстрират, че Йерусалим в началото е бил заселен сред 12-ти и 10-ти век пр.н.е. д., разширявайки се на запад с течение на времето. Проучването също по този начин откри доказателства за земетресение и последвала реорганизация през 8 век пр.н.е. д., както и разрушаването на Йерусалим през 586 година пр.н.е. от Вавилонския цар Навуходоносор II.

Това проучване освен задълбочава разбирането на античната история на Йерусалим, само че също по този начин удостоверява доказателствата, направени в антични текстове. Изключително значимо е да се резервира културното завещание и значимостта на района.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР