Подсладителите – чудодейно средство за отслабване? За разлика от захарта, подсладителите

...
Подсладителите – чудодейно средство за отслабване? За разлика от захарта, подсладителите
Коментари Харесай

Подсладителите – чудодейно средство за отслабване?


Подсладителите – чудодейно средство за намаляване? За разлика от захарта, подсладителите съвсем нямат калории. Въпреки това обаче не са чудодейно средство за отслабване – защото изгодите от тях са малко, а доста от възможните вреди не са проучени, пише .

Лимонадата, желираните бонбони или плодовото кисело мляко без захар са тъкмо толкоз сладки, колкото другите. Продуктите с подсладители дават обещание намаляване без ограничения и това, несъмнено, звучи прелестно.

Само че подсладителите все по-често стават обект на рецензии. През 2023-а година Световната здравна организация (СЗО) разгласява инструкция с рекомендации подсладителите да не се употребяват като средство за намаляване. Според СЗО резултатът от тези вещества е временен, а възможните вреди не са задоволително добре проучени.

В Европейски Съюз са позволени 12 подсладителя. Сред тях са:
Aцесулфам K (E 950)Aспартам (E 951)Цикламат (E 952)Захарин (E 954)Сукралоза (E 955)
Различните подсладители не са от една и съща група и се разграничават доста по химическия си състав. „ Поради това те се усвояват по друг метод и в червата “, споделя Щефан Кабиш, специалист по храненето в Германския център за проучване на диабета към клиниката „ Шарите “ в Берлин.

„ Има подсладители, които стигат до кръвообръщението. Други, като аспартама, се усвояват непосредствено в червата. Сукралозата пък минава през целия чревен тракт “, изяснява Кабиш.

Захарта и захарните произведения имат висока калоричност, заради което способстват за наднорменото тегло. Затлъстяването от своя страна води до разнообразни заболявания: диабет, сърдечносъдови болести, разнообразни типове рак. „ Затова подсладителите въпреки всичко са за предпочитане пред захарта “, споделя Кабиш.

Но по отношение на подсладителите има изявления, които будят паника. Някои от тях характеризират аспартама като „ евентуално канцерогенен “. Според СЗО има „ известни индикации “, че аспартамът може би предизвиква избран тип рак на черния дроб.

Казва се обаче и, че препоръчваната оптималната дневна доза аспартам от 40 мг на кг тегло е безвредна. Човек с тегло 70 кг би я надвишил, в случай че изпие сред девет и 14 кенчета с разхладителни питиета, съдържащи аспартам.

„ Всички изказвания, че подсладителите предизвикват рак, сърдечно-съдови проблеми, затлъстяване и диабет, се базират най-вече на избран тип проучвания, а това съставлява проблем “, показва Щефан Кабиш.

Става дума за проучвания, в които се събират големи количества данни от хиляди участници посредством анкети или медицински прегледи. Понякога участниците се подлагат на прегледи и допитвания неведнъж, но различен път – единствено по един път.

„ Тези данни демонстрират отчетливо, че хората, които употребяват подсладители в огромно количество, са с висок риск да се разболеят от диабет или рак, да получат инфаркт на миокарда или инсулт “, котбелязва Кабиш.

Експертът обаче споделя и, че хората, които употребяват доста подсладители, постоянно поначало са с наднормено тегло и не водят изключително здравословен метод на живот. А в споменатите изследвания всички тези спомагателни рискови фактори няма по какъв начин да бъдат напълно отстранени. С други думи
– проучванията не са в положение да изследват изолирано един-единствен фактор.
Досегашните проучвания въпреки всичко постоянно демонстрират, че причинно-следствена връзка сред подсладителите и възникването на въпросните заболявания няма.

„ Дали подсладителят е предизвикал затлъстяването или индивидът взима подсладители, тъй като е с наднормено тегло? Това е въпрос, на който едно мониторингово изследване няма по какъв начин да отговори – необходими са спомагателни проучвания “, споделя специалистът по храненето Кабиш.

Друг неуточнен въпрос е дали подсладителите повреждат чревния микробиом, влияейки негативно на имунната система. За това има индикации, само че и в това отношение са нужни спомагателни проучвания. Това, което е несъмнено, е, че захарта се отразява зле на чревния микробиом.

На пръв взор отговорът на този въпрос наподобява елементарен: Който размени висококалоричната захар с нискокалоричен подсладител, смъква килограми.  „ При това състояние постоянно се отслабва, само че не в предстоящата степен. “

Това може да е обвързвано с чревният тракт. Там са рецепторите за сладко, които могат да се задействат и от захар, и от подсладители. Активирането им освобождава избрани хормони, които подтикват производството на инсулин и основават възприятие на насищане.

Само че и тук има разлика сред подсладителите и захарта: „ Чистият подсладител не води до отделянето на инсулин, а това може още веднъж да ускори глада “, споделя Щефан Кабиш.

Друга причина, която е срещу потреблението на подсладителите като диетично средство, е това, че те поддържат желанието да се консумират сладки неща. „ Пристрастяването към сладкото не понижава от това, че използваме подсладители. Няма причина да ги заобикаляме интензивно, само че няма и причина да ги предлагаме. Ползата от тях е дребна, а вредата не е изрично потвърдена “, заключава специалистът.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР