Интензивните слънчеви бури този месец не само доведоха до полярни

...
Интензивните слънчеви бури този месец не само доведоха до полярни
Коментари Харесай

Магнитното поле на Земята се разтърси: лудата слънчева буря от май засегна дълбоко океана

Интензивните слънчеви стихии този месец освен доведоха до полярни сияния, осветили половината планета на 10 май. Дълбоководните обсерватории на Ocean Networks Canada (ONC) също откриха разстройства в магнитното поле на Земята.

Обсерваториите на ONC обгръщат от Арктика до Антарктика и включват повече от 12 000 датчика, в това число компаси, които мерят океанските течения. Компасите са разкрили мощни аномалии под водата по време на интензивната слънчева интензивност този месец, пише Space.com. Говорим за неочаквани промени в магнитното поле на Земята.

Един от компасите на обсерваторията NEPTUNE, която се намира покрай остров Ванкувър, записва внезапно изместване на магнитното поле на планетата.

И това не е първият път, когато оборудването на екипа записва слънчеви аномалии в показанията на компаса. Ученият по научни данни на ONC Алекс Слонимър видя същите съмнения на магнитното поле в данните в края на март, въпреки и в по-малък мащаб.

„ Проверихме дали тези съмнения са свързани със трусове, само че това нямаше огромен смисъл, защото измененията в данните бяха записани прекомерно дълго и в това време на разнообразни места. Тогава направих връзка със слънчевите изригвания, тъй като Слънцето е извънредно интензивно в последно време “, споделя Слонимър.

Теорията му се удостовери. Именно слънчевата интензивност повлия на работата на компасите под водата. Отбелязва се, че някои от тези компаси се намират на 2,7 км под повърхността. Подобни аномалии, съвпадащи със слънчевите стихии през май 2024 година, в допълнение ускориха връзката на трептенията със Слънцето.

„ Записаните съмнения в километри под повърхността на океана акцентират мащаба на скорошното слънчево изригване. Такива данни могат да бъдат потребни за по-доброто схващане на географския мащаб и интензивността на слънчевите стихии, които се случват “, сподели президентът и основен изпълнителен шеф на ONC Кийт Моран.

Напомняме, че Земята ще бъде ударена от най-силната слънчева стихия от 165 години насам. Очаква се мощните слънчеви стихии да нарушат доста работата на информационните спътници и даже да повредят галактическия телескоп Хъбъл.

Според Джонатан Макдауъл от Центъра за астрофизика Харвард-Смитсониън мощните изригвания на Слънцето ще продължат до 2025 година Именно в средата на идващото лято, както допуска ученият, ще настъпи по този начин нареченият безоблачен най-много. Това е пикът на слънчевата интензивност, когато на повърхността на звездата се появяват голям брой слънчеви петна, провокиращи най-мощните слънчеви изригвания.

Според Макдауъл през идната година можем да чакаме появяването на най-силните геомагнитни стихии на Земята, които са породени от лъчение на радиация и плазма от повърхността на Слънцето. Като се има поради, че последната огромна геомагнитна стихия е била породена от изригвания в слънчево леке, което е даже по-голямо от това, което провокира геомагнитната стихия от 1859 година, ученият чака, че сходно събитие може да се случи още веднъж в близко бъдеще.

Преди 165 години, заради мощна геомагнитна стихия по цялата Земя, телеграфните връзки бяха изключени и работата на компасите на корабите беше нарушена. Смята се, че бъдещите въздействия на Слънцето върху Земята може да са сравними с това събитие или даже да причинят по-големи вреди.

Учените, които наблюдават галактическото време, считат, че до юли 2025 година на Слънцето ще се появят над 100 слънчеви петна, до момента в който при слънчевия най-малко, настъпил преди 5 години, съвсем нямаше никакви. Но в този момент броят на слънчевите петна на Слънцето нараства и по този метод се появяват все по-голям брой изригвания и изхвърляния на плазма (изхвърляне на коронална маса).

Колкото по-силни са изригванията на Слънцето, толкоз по-голямо е отрицателното им влияние върху работата на информационните спътници и енергийните системи на Земята. Според Макдауъл спътниците към този момент усещат това влияние, защото плътността на горните пластове на атмосферата се усилва и за спътниците е по-трудно да се движат, което може да докара до тяхното рухване или най-малкото до смяна в траекторията им.

Дори галактическият телескоп Хъбъл, заради мощни слънчеви стихии, както откриха учените, най-вероятно ще завърши работата си по-рано, защото орбитата му понижава. Също по този начин мощното лъчение въздейства отрицателно на работата на телескопните принадлежности.

Макдауъл счита, че в близко бъдеще, заради нарасналата слънчева интензивност, можем да чакаме още по-негативни последствия за технологиите на Земята и в ниска околоземна орбита.

 Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР