Европейският съюз смята, че единственият мирен план, по който могат

...
Европейският съюз смята, че единственият мирен план, по който могат
Коментари Харесай

ЕС признава само мирния план за Украйна на Зеленски

Европейският съюз счита, че единственият кротичък проект, по който могат да се водят договаряния за преустановяване на войната в Украйна, е формулата за мир на президента Володимир Зеленски.

Това обявиха ръководителите на Европейския съвет Шарл Мишел и на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Двата ще показват Европейски Съюз тази седмица на срещите на върха на Съвета на Европа в Рейкявик и на страните от Г-7 в Хирошима. Очаква се търсенето на решения за контролиране на спора в Украйна да бъде съществена тематика и на двата форума.

" Очаквам водачите да се сплотят зад два съществени правилото: Първият принцип е, че ще продължим да поддържаме Украйна " колкото е належащо ". Вторият принцип е " нищо за Украйна без Украйна ", съобщи Фон дер Лайен.

Фон дер Лайен съобщи, че Европейски Съюз не би приел проекти за реализиране на мир, в които не взе участие Украйна и договаряния, в които не се търси единодушието на Киев като нападната страна. " Никога не би трябвало да забравяме, че Украйна е страната, която беше брутално нападната. Следователно той (Зеленски) е този, който би трябвало да изложи главните правила за обективен мир. Самият президент Зеленски показа тази формула на мира и декларира, че е отворен да я разисква. Но Формулата на мира би трябвало да бъде за всички нас основата на всичките ни старания и основата, върху която започваме да работим ", добави ръководителят на Европейската комисия.

 Европейски Съюз и НАТО са резервирани за китайския проект за Украйна, Зеленски не го отхвърля Европейски Съюз и НАТО са резервирани за китайския проект за Украйна, Зеленски не го отхвърля

Формално сега с изключение на проекта на Зеленски, съществува и предлагането, направено от Китай през февруари.

Според формулата на Зеленски договарянията могат да стартират единствено след изтеглянето на Русия от територията на Украйна, в това число анексирания през 2014 година Кримски полуостров.

Китайският проект не визира териториалния въпрос като предусловие за започване на мирни договаряния. Той обвързва отпадането на глобите против Русия с договарянията, което е позиция, поддържана от Кремъл

 Китай разгласи позната позиция вместо проект за мир в Украйна след аудиенция в Русия Китай разгласи позната позиция вместо проект за мир в Украйна след аудиенция в Русия

" Без подозрение Си (президентът на Китай Си Цзипин) има въздействие върху президента Путин, а Китай има и отговорности като непрекъснат член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации ", съобщи Фон дер Лайен в понеделник.

Шарл Мишел добави, че Европейски Съюз се надява, " Китай да играе позитивна роля, като убеди Русия да спре войната ".

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР