Военната помощ за Украйна е на път и тя със

...
Военната помощ за Украйна е на път и тя със
Коментари Харесай

Антъни Блинкен в Киев: Украйна ще получи още системи Пейтриът

Военната помощ за Украйна е на път и тя сигурно ще промени обстановката на фронта - това сподели американският държавен секретар Антъни Блинкен по време на изненадващото си посещаване в Украйна. Президентът Володимир Зеленски благодари на Блинкен и Конгреса за помощта и изиска още оръжие.

Антъни Блинкен е първият почитан американски представител, който идва в Киев, откакто Конгресът - след няколко месечно закъснение, утвърди следващия пакет военна финансова помощ за Украйна на стойност 61 милиарда $.



Украинският президент Володимир Зеленски изрази откровената си признателност персонално към Блинкен, към партиите в Конгреса и към американския народ:

" Искам да обсъдя с вас няколко доста значими въпроса. Първо решението за военната помощ беше жизненоважно. За нас е доста значимо да получим военната помощ допустимо най-бързо. Второ - въздушната отбрана - най-големия недостиг за нас. Мисля, че това е най-големият ни проблем. Ние в действителност имаме потребност от две системи " Пейтриът " за Харков и региона. Защото съветските ракети нападат цивилни и военни непрестанно. "



Гаранции за сигурността на Украйна и идната през юни среща за мир - още от акцентите в диалога сред Зеленски и Блинкен. Украйна ще получи системи за Противовъздушна отбрана, снаряди и ракети " Атакамс ". Ще има и още, даде обещание Блинкен и добави, че Вашингтон ще продължи да поддържа Киев:

" Заедно с нашите сътрудници, сме решени да ви помогнем да съумеете на бойното поле. Едновременно с това желаеме да сме си сигурни, че и отсега нататък Украйна ще се развива устойчиво - военно, стопански, във връзка с демокрацията. Силна, сполучлива, процъфтяваща и свободна Украйна е допустимо най-силният удар против Путин и поръчител за вашето бъдеще. И във всичко това Съединените щати ще останат ваш правилен сътрудник. През последните две години извървяхме дълъг път дружно. Видяхме невероятния кураж на украинския народ и желаеме знаем, че този кураж ще устои. А това укрепва решимостта ни да създадем всичко допустимо да ви помогнем да съумеете. "



След срещата си със Зеленски, Блинкен обядва с украинския си сътрудник Дмитро Кулеба. Двамата хапнаха пица в заведение, чийто притежател е деец от войната. Американският държавен секретар посети и площада на Независимостта, трансформирал се в знак на митингите преди 10 години. Антъни Блинкен дойде в тежък за Украйна миг - съветската офанзива против Харков, вторият по величина град в страната, продължава. Според съветските медии, армията им е превзела още един град в региона. По думите на Кирило Буданов, шеф на украинското разузнаване, след Харков, руснаците ще нападат и Суми. Според военни специалисти, идващите месеци, ще бъдат изключително тежки за украинската страна.



фотоси: Българска телеграфна агенция


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР