Според доклад на Световния фонд за природата (WWF) държавите-членки на

...
Според доклад на Световния фонд за природата (WWF) държавите-членки на
Коментари Харесай

WWF: Държавите в ЕС харчат милиарди за дейности във вреда на природата

Според отчет на Световния фонд за природата (WWF) държавите-членки на Европейски Съюз насочват сред 34 и 48 милиарда евро европейски дотации годишно за действия, които вредят на природата.  Главно проблеми се следят в селското стопанство, въпреки тези дотации да обгръщат всички съществени браншове на стопанската система.

Докладът включва образци за нездравословни дотации от земеделието, транспортната и водна инфраструктура от редица страни, измежду които и България. Проучването обръща особено внимание на субсидираната паша на наедрял рогат добитък в националните паркове по мярката " пасторализъм ".

Документираните въздействия от използването на мярката в два минали финансови интервала са следните: кравите утъпкват и преизпасват тревни местообитания и редки растения; замърсяват извори и езера; навлизат в резервати; пречат на дивите кози да заемат оптималните си местообитания. Докато пашата в националните паркове остава позволена от закона, прекъсването на субсидирането ѝ би спомогнало да се понижи натискът върху планинските езера и алпийските ливади, акцентират експерти от WWF.
 Фермерите желаят да си пасат животните и в национални паркове
Фермерите желаят да си пасат животните и в национални паркове

След апела на коалиция " За да остане природа в България " да им спрат дотациите за това

До 60% от финансирането по линия на Общата селскостопанска политика (ОСП) на Европейски Съюз в размер на 32,1 милиарда евро годишно се изразходва от страните от Европейски Съюз за действия, които предизвикват огромно неустойчиво земеделие . Има опасения, че тези практики опустошават естествените местообитания, като в същото време дават единствено минимална поддръжка на земеделските стопани за преход към устойчиви практики. Преките дотации в други браншове, като рибарството със средства сред 59 и 138 млн. евро, транспортната инфраструктура с 1,7 - 14,1 милиарда евро и водната инфраструктура с 1,3 - 2 милиарда евро, също способстват доста за загубата на природа, показват от WWF.

" Всяка година с над 30 милиарда евро от ОСП се финансират действия, които вредят на природата и не подкрепят земеделските стопани. Това внушително число се равнява почти на всички годишни разноски на национални държавни управления като Хърватия и Люксембург. Правителствата на Европейски Съюз би трябвало незабавно да приведат обществените си разноски в сходство с екологичните и обществените условия ", показва Тихо Вандермасен, шеф " Политики и тактика " от офиса за Европейски политики на WWF в Брюксел.

От организацията показват още, че това систематизиране на средствата внезапно контрастира с потребностите, посочени в Стратегията на Европейски Съюз за биоразнообразието до 2030 година Според нея се изисква към 48 милиарда евро годишно за финансиране на дейностите на земеделските стопани, притежателите на земя, селските и крайбрежните общности за дейно запазване и възобновяване на биоразнообразието. WWF считат, че все още Европейски Съюз и страните членки не съумяват да реализират тази цел, а дефицитът е повече от 18 милиарда евро всяка година.
 Европейски Съюз търси консенсус по смекчения закон за природата
Европейски Съюз търси консенсус по смекчения закон за природата

Очаква се оспорвано гласоподаване в европарламента

" Правителствата освен харчат милиарди евро от парите на данъкоплатците, които вредят на природата, само че и подкопават напъните на Европейски Съюз за нейното запазване и възобновяване в сходство с интернационалните задължения. Пренасочването на тези дотации може елементарно да запълни дефицита от финансиране, нужен за реализиране на задачите на Европейски Съюз в региона на биологичното многообразие ", разяснява Естер Асин, шеф на офиса за Европейски политики на WWF.

WWF упорства държавните управления и Европейски Съюз да основат правно обвързваща рамка, с цел навременното и последователно преустановяване на дотациите, които вредят на биоразнообразието. Организацията също по този начин приканва политиците да ускорят дейностите си за преустановяване на зависимостта на Европейски Съюз от изкопаеми горива и да се погрижат за продоволствената система по метод, който дава социално-икономическа сигурност на всички.
 Близо 200 страни одобриха декларация за битка против загубата на биоразнообразие
Близо 200 страни одобриха декларация за битка против загубата на биоразнообразие

Загубата на растителни и скотски типове е драматична
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР