Американският президент Джо Байдън обяви изключително голямо повишение на митата

...
Американският президент Джо Байдън обяви изключително голямо повишение на митата
Коментари Харесай

Защо Байдън наложи гигантски мита на китайските електромобили

Американският президент Джо Байдън разгласи извънредно огромно покачване на митата за някои от основните артикули от китайския експорт - от метали до подготвени електрически автомобили. Това е поредна ескалация в комерсиалната война сред Вашингтон и Пекин, като също така идва в навечерието на американските избори и сега, в който EV секторът на комунистическата страна нахлува на нови и нови пазари.

Промените ще влязат в действие в границите на идващите 3 години, като те засягат промишлености, в които има съществени подозрения, че китайската страна подкрепя локалните производители в борбата им с задграничната конкуренция за световното търсене.
 Китай изнася толкоз електрически автомобили, че товарните кораби не доближават
Китай изнася толкоз електрически автомобили, че товарните кораби не доближават

Китай към този момент има осмият по величина корабен флот в света с 33 кораба за транспорт на електрически автомобили

Ето какви са най-важните промени:
Митата за огромна част от китайските вносни електрически автомобили ще скочат четворно - от 25% на 100% Полупроводниците ще се таксуват двойно по-строго - от 25% на 50% Литиевто-йонните акумулатори и съставените елементи за тях ще са с 25% мито Соларните панели ще са с 50% мито при 25% сега Някои стоманени и алуминиеви артикули ще са със ставка от 25% в случай, че част от тях в този момент са с безмитен внос
Европейски Съюз също стартира да проверява китайските производители на коли, откакто някои от тях като BYD извадиха модели, чиято цена е като на коли с класическо задвижване, т.е. съвсем на половина по-евтини от западните аналози.

Босът на Tesla Илон Мъск към този момент съобщи, че в случай че не бъдат наложени ограничавания в търговията " те (китайските производители) ще срутен множеството други производители по света ". Собствената му компания сега е в доста тежко положение точно поради ценовата война, която се постанова да води на китайския пазар.
 Китайски производители на електрически автомобили оферират тласъци за покупки, с цел да вземат клиентите на Tesla
Китайски производители на електрически автомобили оферират тласъци за покупки, с цел да вземат клиентите на Tesla

В момента конкуренцията на китайския авто пазар, който е и най-големият в света, е жестока

На пръв взор Съединени американски щати са по-скоро изолирани от тези събития, тъй като множеството производители от КНР сега не се и пробват да вършат сериозен импорт - като се изключи Polestar и Zeekr, които не са изключително огромен шлагер.

Има, обаче, и различен сюжет. Както отбелязва Quartz, цялостен куп огромни китайски EV играчи като BYD, MG Motor и Chery възнамеряват да строят или към този момент работят по свои фабрики в Мексико. Това е съвършен плацдарм за офанзива по американския пазар.
 Разследване докара до спад на износа на електрически автомобили от Китай за Европейски Съюз с 20%
Разследване докара до спад на износа на електрически автомобили от Китай за Европейски Съюз с 20%

През първите два месеца на 2024 година Китай е изнесъл близо 75 600 електрическия автомобил за Европейски Съюз

Финансовият министър Джанет Йелън беше безапелационна, че няма да бъде позволен втори " Китайски потрес " - по този начин в историята остана наводняването на американския пазар с евтини Made in China артикули при започване на новия век, което съгласно експертни оценки е коствало 2,4 млн. работни места в производството в Съединени американски щати.

Освен всичко това, несъмнено, не трябва да забравяме, че идват избори и Джо Байдън беше публично подсилен от профсъюза на работещите в автомобилна промишленост.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР