Инна и Наталия се сред жителите на Вовчанск, които са

...
Инна и Наталия се сред жителите на Вовчанск, които са
Коментари Харесай

Боевете в Харковска област продължават, около 1800 са евакуирани от Вовчанск

Инна и Наталия се измежду жителите на Вовчанск, които са решили да се изтеглят, и към този момент се намират в Харков. Стреляше се непрестанно, имаше доста пушек, описват дамите.





" Всичко беше в руини. През цялата нощ имаше пушек на всички места. Вовчанск към този момент не е това, което беше... ", споделя Инна Раковска, гражданин на Вовчанск.

" Кой да е спал? Никой не е спал. Съседите звъняха, питахме се кой по какъв начин е, обезпокоени сме. Мисля, че ще се върнем и всичко ще е наред. Мисля, че нашите момчета ще се оправят ", споделя Наталия Сазнова, гражданин на Вовчанс.



Вовчанск на към 70 км от Харков и на към 6 км от границата с Русия, беше измежду първите цели на съветската офанзива. От региона към този момент са евакуирани към 1 800 души. Водят се тежки сражения към селата Стрилеча, Пилне и Борисовка, само че нашите бойци ще устоят, увери губернаторът на Харков, Олег Синегубов.



" Ситуацията е напълно под надзор. Врагът не ни изненада. Беше спрян от нашите бригади, ситуирани в тази посока, с цел да ни пазят. По отношение на Харков - няма причина да бъде обявявана евакуация. Наясно сме с опциите на врага и с какво разполага на север от нас. Разбираме и посоката, в която биха могли да поемат. Въпреки това - все още няма опасност за Харков ", уточни Олег Синегубов, губернатор на Харков.



Президентът Володимир Зеленски удостовери, че Русия се пробва да разшири дейностите си на украинска територия. По думите му, врагът може да бъде надвит единствено с оръжия, които са действително доставени, а освен обещани. От месеци Киев приказва са евентуална съветска офанзива и дейностите на Москва значително не бяха изненада за украинците. Според западни военни специалисти руснаците нямат потенциал да завладяват Харков, само че отварянето на нов фронт ще отслаби украинските сили. Руската атака стана мотив Вашингтон да разгласи нов пакет военна помощ за Киев. Той е на стойност 400 млн $ и е третият финансов транш за последните 3 седмици. В околните дни Украйна чака противоракетни системи от Германия и средства за възобновяване на енергийния бранш от Белгия.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР