Заместник-министърът на външните работи Васил Георгиев наложи парламентарна резерва по

...
Заместник-министърът на външните работи Васил Георгиев наложи парламентарна резерва по
Коментари Харесай

Ударихме спирачка на френското предложение за Скопие

Заместник-министърът на външните работи Васил Георгиев наложи парламентарна запаса по текста и разгласи на днешния Съвет " Общи въпроси " на Европейски Съюз, че българското държавно управление не може да се произнася без парламентарно разискване по френското председателство за отпадане на ветото за началото на договарянията със Северна Македония за участие в Евросъюза. Това оповестиха кореспондентите на БНР в белгийската столица.

" Последователно се придържаме към позицията, че са нужни надеждни гаранции за съблюдаване на Договора за добросъседство и другарство сред двете страни. Гарантирането правата на българите, в това число и посредством включването им в конституцията на Северна Македония, съставлява изискване за започване на договаряния за участие ", съобщи зам.-министър Георгиев.

Френският министър по европейските въпроси Клеман Бон изрази вяра, че през идващите дни може да се реализира решение по двустранния спор сред България и Северна Македония, само че добави, че политическата конюнктура в страната ни е сложна през последните дни.

Заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович също не изключи опцията да се откри излаз пред идващите дни. След края на Съвет " Общи въпроси " в Люксембург той съобщи: " Знаем, че Албания и Северна Македония са добре готови, с цел да се отворят за тях преговорни глави и по тази причина ние доста разчитаме на последните седмици от френското председателство за решаването на тези въпроси. Комисията мощно поддържа тези старания ".

Сърбия, Албания и Република Северна Македония ще вземат общо решение на следващия ден за присъединяване си в идната тази седмица среща на върха Европейски Съюз - Западни Балкани. Това сподели сръбският президент Александър Вучич, представен от Танюг, след видеоразговор с министър председателите на Албания и Република Северна Македония, Еди Рама и Димитър Ковачевски.

Вучич и Рама желаят да се солидаризират с Република Северна Македония, чиито представители преглеждат опцията да не пътуват в Брюксел, недоволни от това по какъв начин са третирани от Европейски Съюз, отбелязва Танюг.

Еди Рама заяви в Туитър за диалога като предвижда, че в Брюксел ще чуят още веднъж " Не, скърбя! "
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР