Заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана каза днес, че не

...
Заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана каза днес, че не
Коментари Харесай

НАТО: Швеция и Финландия не са изправени пред руска заплаха

Заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана сподели през днешния ден, че не вижда непосредствена военна опасност за Швеция и Финландия от страна на Русия, и изрази убеденост, че двете северни страни, искащи да се причислят към алианса, ще станат негови членове макар възраженията на Турция, съобщи Ройтерс.

Финландия и Швеция подадоха молби за присъединение към НАТО предишния месец в отговор на съветската инвазия в Украйна, само че се сблъскаха с опълчването на Турция, която ги упрекна, че поддържат и укриват бойци на кюрдски и други групировки, които тя счита за терористични.

" Ние сме сигурни, че Швеция и Финландия ще се причислят към нашите редици ", съобщи Мирча Джоана на конгрес в Копенхаген, проведен от " Алианса на демокрациите " - организация, основана от някогашния общоприет секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен.

" Съюзниците имат опасения. Турция също има своите опасения, които са основателни, когато става на въпрос за терористи ", добави заместник-генералният секретар на НАТО.

Швеция и Финландия обявиха, че осъждат тероризма и са отворени за договаряния, отбелязва Ройтерс.

Попитан гарантирането на сигурността на Швеция и Финландия досега на тяхното цялостно присъединение към НАТО, Джоана сподели, че не вижда никакъв риск от закани от страна на Русия. " Не виждаме признаци Русия да има опцията или желанието на този стадий да бъде нападателна във военно отношение по отношение на тези две страни претенденти ", добави той.

Вчера Финландия сподели, че възнамерява да внесе промени в своето законодателство за граничния надзор и да разреши построяването на стени по източната си граница с Русия, за повишение на готовността си за реакция против хибридни закани, отбелязва Ройтерс.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР