Забавяне в производството на бойните изтребители F-16 за България има,

...
Забавяне в производството на бойните изтребители F-16 за България има,
Коментари Харесай

САЩ: Бавим ви изтребителите заради COVID

Забавяне в производството на бойните изтребители F-16 за България има, само че то се дължи на спиране във веригата на доставките, породени от пандемията от COVID-19, заяви посолството на Съединени американски щати в София.

Президентът Румен Радев, който заяви за забавянето и сподели, че то слага на тестване персоналния състав, съобщи, че Бойко Борисов и неговото държавно управление би трябвало да кажат с какъв брой ще се забави поръчката, тъй като те са сключили контракта за покупката. Военният министър Стефан Янев също удостовери, че не е явен срокът на забавянето.

В отговор от ГЕРБ предложиха при положение на забавяне държавното управление да изиска от Съединени американски щати помощ при организацията на " еър полисинг " (охрана на въздушното пространство). Бившият боен министър Красимир Каракачанов отвърна, че виновността е в служебните държавни управления, които не са подготвили инфраструктурата за приемане на самолетите.

В събота въпросът разяснява и министър председателят Кирил Петков, съгласно който може да се стигне до закъснение и от две години. Той също се базира като съществена причина на пандемията.

Договорените 8 самолета са на стойност над 2 милиарда лв., които бяха платени вкупом със период на доставка за първите машини през втората половина на 2023 година

Ето и цялото изказване на посолството на Съединени американски щати:

Програмата по производството на F-16 има закъснение заради спирания във веригата на доставки, породени от пандемията от Коронавирус -19. Това неподходящо закъснение ще се отрази на всички страни, които сега вземат участие в тази стратегия. Съединените щати остават ангажирани в поддръжката си за модернизацията на въоръжените сили на България и ние продължаваме да се образоваме дружно по време на годишните двустранни и многонационални учения и да влагаме в други планове за рационализация, обрисувани в нашата десетгодишна Пътна карта за военно съдействие, като българския Център за киберзащита към Министерството на защитата, морското наблюдаване и информационното съоръжение за всевъзможен вид въоръжени сили.

Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР