Египет заплаши да се оттегли от посредничеството за прекратяване на

...
Египет заплаши да се оттегли от посредничеството за прекратяване на
Коментари Харесай

Египет заплашва да се оттегли от преговорите за Газа след критичен репортаж на CNN

Египет заплаши да се отдръпна от посредничеството за преустановяване на огъня в Газа , заявявайки, че опитите да се сложи под въпрос неговата честност при воденето на договарянията отразяват желанието да се накаже Кайро за това, че отстоява правата на палестинците, написа Times of Israel.

Диаа Рашван, началник на египетската Държавна осведомителна работа, приказва късно в сряда в отговор на отчет на CNN, че чиновници на разузнаването в Кайро  на скорошно предложение и са провалили договорка за помирение в Газа и замяна на пандизчии и заложници сред Израел и Хамас.

" Опитите да се хвърли подозрение и да се обидят посредническите старания на Египет. .. единствено ще доведат до спомагателни затруднения на обстановката в Газа и целия район и това може да накара Египет изцяло да се отдръпна от посредничеството си в сегашния спор ", сподели Рашван.

В отчета на CNN, оповестен във вторник, цитиращ три източника, се споделя, че чиновници на египетското разузнаване са трансформирали изискванията на предлагането за преустановяване на огъня, с което Израел се е съгласил по-рано през май, без да се съветват с сътрудниците си медиатори Катар и Съединени американски щати .

Рашван сподели, че отчетът на CNN се равнява на опит за наказване на Египет за неговата непоколебима поддръжка за правата на палестинците и решението му предходната седмица да се намеси в поддръжка на пред Международния съд, който упреква Израел в геноцид.

Той повтори и настояването на Египет, че няма да отвори още веднъж своя граничен пункт Рафах с Газа, в случай че Израел първо не се откаже от контрола над палестинската страна, която завладя на 7 май.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън в сряда прикани Кайро да направи всичко допустимо, с цел да подсигурява, че филантропичната помощ ще потече в Газа, защото храната и медикаментите са насъбрани от египетската страна.

Боевете покрай граничния пункт направиха даването на помощ предизвикателство, само че помощта към момента може да стигне, сподели Блинкън.

" Така че би трябвало да намерим метод да се уверим, че помощта, която ще премине през Рафах, може да премине безвредно, само че ние мощно призоваваме нашите египетски сътрудници да създадат всичко допустимо, с цел да се уверят, че помощта тече ", сподели той.

Египет твърди, че наличието на израелските сили от страната на Граничен контролно-пропусквателен пункт откъм Газа съставлява опасност за филантропичните служащи и водачите на камиони.
 Военният кабинет на Израел продължава договарянията за освобождението на заложниците
Военният кабинет на Израел продължава договарянията за освобождението на заложниците

Египет не желае военно наличие на Тел Авив в Газа
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР