Въпреки че голяма част от Западна Европа вече е постигнала

...
Въпреки че голяма част от Западна Европа вече е постигнала
Коментари Харесай

Косово обмисля легализация на еднополовите бракове

Въпреки че огромна част от Западна Европа към този момент е постигнала брачно тъждество, правата на ЛГБТ-общността остават лимитирани в забележителна част от Централна и Източна Европа. Косово, страна с над 90% мюсюлманско население, в този момент обмисля опцията за приемане на законодателство, което би узаконило еднополовите бракове , предава Ройтерс.

През тази година прилежаща Гърция стана първата православна християнска страна , която. Въпреки това, министър председателят на Косово, Албин Курти, среща мощна опозиция от страна на депутати от своята партия, в това число ислямски консерватори, които са блокирали предходни опити за приемане на сходен закон.

Дуда Балие, народен представител и ръководител на парламентарната комисия по правата на индивида, е измежду съперниците на законопроекта. " Не желаеме натискът от дребна общественост да надделее над това, което мисли болшинството ", съобщи тя пред Ройтерс.

Конституцията на Косово, призната през 2008 година, гласи, че всеки има право да подписва брак , само че се изисква приемането на закони, които да контролират браковете. Въпреки това, държавното управление не отговори на въпроса по кое време чака гражданският кодекс да бъде гласуван в Народното събрание.

Анонимен народен представител от ръководещата партия показа пред Ройтерс, че Курти се пробва да убеди опозицията да одобри кодекса, както и енергийни и инфраструктурни съглашения, като предлага в подмяна да свика предварителни избори . Следващите постоянни избори са планувани за февруари 2025 година

Новият цивилен кодекс ще разреши на еднополовите двойки да записват цивилен съюзи, само че ще изисква приемането на спомагателен закон за контролиране на еднополовите бракове.
 Лихтенщайн легализира еднополовите бракове
Лихтенщайн легализира еднополовите бракове

Това е последната немскоговоряща страна, легализирала еднополовите съюзи
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР