„За съжаление, за мнозина войната отново изглежда като възможен начин

...
„За съжаление, за мнозина войната отново изглежда като възможен начин
Коментари Харесай

Лидерите на световните религии отправиха от Рим апел за мир

„ За страдание, за мнозина войната още веднъж наподобява като вероятен метод за разрешаване на интернационалните разногласия “. Това беше наказано от водачите на международните религии, които дружно с папа Франциск от площада на Капитолийския рид в Рим насочиха общ зов за мир, в края на молитвената среща проведена от Общността на Свети Егидий в " духа на Асизи ". Срещата приключи с едноминутно безмълвие в памет на жертвите на пандемията и всички войни. След прочита на апела за мир „ Рим 2020 “, документът беше възложен на деца, които го предадоха на присъстващите посланици и представители на националната и интернационалната политика. Накрая религиозните водачи подписаха апела и дружно възпламениха свещника на мира, съобщи Vaticannews.va.

Пълният текст на апела:

Събрани в Рим в „ духа на Асизи “, духовно обединени с вярващите от цялостен ​​свят и с дами и мъже с благосклонност, ние се помолихме едни до други за дара на мира на тази наша земя. Припомнихме раните на човечеството, пазим в сърцата си тихата молитва на толкоз доста премеждия, прекомерно постоянно без име и без глас. Ето за какво се ангажираме да живеем и тържествено предлагаме този Призив за мир на водачите на страни и жители на света.

На този Капитолийски площад, малко след най-големия боен спор в историята, нациите, които са воювали между тях, подписаха пакт, учреден на фантазия за единение, която по-късно се реализира: обединена Европа. Днес, в същото време на дезориентация, изумени от последствията на пандемията Covid-19, която заплашва мира посредством увеличение на неравенствата и страховете, дано кажем изрично: никой не може да се избави самичък, нито един народ, никой!

Войните и мира, пандемиите и опазването на здравето, гладът и достъпът до храна, световното стопляне и устойчивото развиване, миграцията на популацията, премахването на нуклеарния риск и намаляването на неравенствата не се отнасят до единствено обособени народи. Днес по-добре разбираме, в един обвързван свят, само че който постоянно губи възприятието за приятелство, че всички ние сме сестри и братя, всички! Нека се помолим на Всевишния, че по-късно време на тестване към този момент няма да има „ другите “, а огромно „ ние “, богато на многообразие. Време е още веднъж самоуверено да мечтаем, че мирът е вероятен и нужен, че свят без войни не е химера. Ето за какво желаеме още един път да кажем: „ Никога повече война! “.

За страдание, за мнозина войната още веднъж наподобява като вероятен метод за разрешаване на интернационалните разногласия. Това не е по този начин. Преди да е станало прекомерно късно, желаеме да напомним на всички, че войната постоянно оставя света по-лош, в сравнение с преди нея. Войната е неуспех на политиката и човечеството.

Призоваваме ръководещите да отхвърлят езика на разделянето, постоянно подсилен от възприятие на боязън и съмнение, и да не поемат пътища без връщане. Нека погледнем дружно към жертвите. Много, прекалено много спорове не са позволени.

На държавните водачи споделяме: дано работим дружно за нова архитектура на мира. Нека обединим сили за живота, здраветто, образованието и мира. Настъпил е момента да използваме ресурсите, употребявани за производството на все по-разрушителни оръжия, поддръжници на гибелта, с цел да изберем живота, да излекуваме човечеството и нашия общ дом. Нека не губим време! Да стартираме от постижими цели: дано обединим напъните си през днешния ден, с цел да ограничим разпространяването на вируса, до момента в който се открие ваксина, която е подобаваща и налична за всички. Тази пандемия ни припомня, че сме кръвни сестри и братя.

На всички вярващи, на дамите и мъжете с благосклонност, споделяме: дано да станем създатели на мира, да изградим обществено другарство, да създадем наша културата на разговора. Лоялният, непрекъснат и самоуверен разговор е противоотровата за недоверието, раздялите и насилието. Диалогът разтваря в основа аргументите за войните, които унищожават плана за приятелство, вписан в призванието на човешкото семейство.

Никой не би трябвало да се почувства непотребен. Всички ние сме виновни. Всички имаме потребност да извиним и да ни бъде простено. Неправдите в света и историята се лекуват не с ненавист и възмездие, а с разговор и амнистия.

Нека Бог въодушеви тези идеали във всички нас и този път, който подхващаме дружно, оформяйки сърцата на всеки един, трансформирайки ни в пратеници на мира.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР