Знеполският епископ Арсений е новият митрополит на Сливенската епархия.Това реши

...
Знеполският епископ Арсений е новият митрополит на Сливенската епархия.Това реши
Коментари Харесай

Знеполският епископ Арсений е новият Сливенски митрополит

Знеполският свещеник Арсений е новият митрополит на Сливенската епархия.

Това реши през днешния ден Светия синод след гласоподаване.

 

Кандидатите за поста на Сливенски митрополит бяха двама - Знеполският епискол Арсений и Мелнишкият Герасим.

Арсений е получил 7 гласа, докато Мелнишкият свещеник Герасим 5. 

 

За Арсений гласоподаваха Великотърновския митрополит Григорий, Плевенски митрополит Игнатий, Пловдивския митрополит Николай, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Русенския митрополит Наум, Старозагорския митрополит Киприан и Доростолския митрополит Яков.

Кандидатурата на свещеник Герасим беше подкрепена от Врачанския митрополит Григорий, Ловчанския митрополит Гавриил, Варненския митрополит Йоан, Неврокопския митрополит Серафим и Видинския митрополит Даниил.

 

Припомняме, че при започване на годианта сливенският митрополит Йоаникий почина на 84-годишна възраст. Светият Синод касира първите избори за нов сливенски митрополит, което провокира митинги от страна на духовни лица и миряни.

 

С избора на сливенски митрополит към този момент в Светия Синод ще може да се образува болшинство за следващ избор на патриарх.

 

Арсений е най - младият свещеник в Българската православна черква.

" Ние добре го познаваме и имаме вяра, че той ще бъде заслужен овчар на Сливенска епархия, многая лета ", обявиха от Синода.

 

Той е роден на 18 ноември 1986 година в Стара Загора със светското име Атанас Димитров Лазаров. Завършва Софийската духовна семинария „ Св. Йоан Рилски ” през 2006 година След това е признат в Богословския факултет на Софийския университет „ Свети Климент Охридски “.

 

Продължава образованието си в Пловдивския университет „ Преп. Паисий Хилендарски ” - компетентност „ Теология ”, който приключва през 2009 година Приема отшелнически постриг с името Арсений от Пловдивския митрополит Николай на 11 август 2007 година в Кукленския манастир „ Св. св. Козма и Дамян ”. 

 

Ръкоположен е за йеродякон и йеромонах през 2008 година Възведен е в архимандритско достолепие на 6 декември 2009 година в катедралния храм „ Успение Богородично ” в Пловдив от Пловдивския митрополит Николай.

От 2008 година до 2010 година Арсений е енорийски духовник в селата Борец и Говедаре, Пловдивска духовна околия. От 2009 година е шеф на Пловдивската православна телевизия. От 2010 година е назначен за нравствен надзирател на Пловдивската епархия, а от 2012 година и за ръководител на митрополитския храм „ Св. Марина ” в Пловдив.

 

На 2 юли 2014 година по решение на Светия Синод на Българската православна черква е наименуван за Знеполски свещеник, а на 6 юли 2014 година в митрополитския храм „ Св. Марина " в Пловдив е хиротонисан и от същата дата е назначен за викарий на Пловдивския митрополит.

 

Тогава Арсений е 28-годишен. Според устава на Българската Православна черква за свещеник може да бъде ръкоположен свещеник, който е навършил 35 години. Тъй като Арсений е минал другите степени в каноничното служение, ръкополагането му в епископски ранг става с решение на Светия синод и благословията на Патриарх Неофит.

 

Загубилият надпреварата за престола на Сливенски митрополит Мелнишкият свещеник Герасим е ръкоположен за свещеник през 2016 година персонално от патриарх Неофит. Епископ Герасим е основен секретар на Светия синод.

Герасим е роден на 2 ноември 1979 година в София със светското име Александър Георгиев Георгиев. Завършил е 31-во приблизително учебно заведение за непознати езици и мениджмънт „ Иван Вазов ” в София, както и Националната академия за театрално и кино изкуство „ Кръстьо Сарафов ”.

На 9 декември 2009 година е постриган за духовник с името Герасим в Дивотинската света обител „ Св. Троица ”. Ръкоположен е в йеродяконски и в йеромонашески чин от тогавашния Знеполски свещеник Йоан (сега Варненски и Великопреславски митрополит). По решение на Светия Синод Герасим е изпратен на специализация в Москва, която приключва сполучливо, като през юни 2017 година пази магистърска теза по „ Теология “.

На 17 септември 2014 година е възведен в архимандритско достолепие от Българския патриарх Неофит и по решение на Светия Синод от същия ден е назначен за негов основен секретар.

 

По решение на Светия Синод от 20 май 2016 година е назначен за ръководител на Църковното настоятелство при ПКСХП „ Св. Александър Невски “. По единомислещо решение на Светия Синод от 14 декември 2016 година е хиротонисан за свещеник с купата Мелнишки на 18 декември 2016 година в " Св. Александър Невски ”, като продължава своето служение на основен секретар на Светия Синод и ръководител на Църковното настоятелство при ПКСХП „ Св. Александър Невски “.

 

Изборът на Сливенски митрополит беше белязан от митинги и кавги. През февруари Сливенската епархия трябваше да излъчи двама претенденти за поста, от които Светият синод да избере новия митрополит на мястото на починалия Йоаникий.

 

Тогава главните кандидати бяха викариите на Ловчанския, Сливенския и Пловдивския митрополит - Михаил, Йеротей и Арсений (който в този момент беше определен публично за поста). След избора в Сливенската епархия до крайния стадий за избор на митрополит стигнаха Михаил и Йеротей. Резултатите обаче бяха касирани от Светия синод, а на същото съвещание беше призната и разпоредба, съгласно която единствено висшият клир може да взе участие в избора на митрополити. Така се изключват гласовете на миряните.

 

Първичните избори в Сливенската митрополия породиха подозрения за наговаряне при гласуването, с цел да може на финала да стигнат тъкмо тези двама претенденти, а финалният избор да падне на върху Йеротей, защото Михаил се смяташе за новобранец.

 

Решенията на Светия синод за анулиране на изборите и смяна на разпоредбите, по които се организират, провокира митинги в Сливен. Последваха контрапротести в София, на които участваха главно хора от Пловдивската епархия. Последва препотвърждаване на решението за анулиране на изборите, само че и анулация на противоречивата разпоредба.

Така се стигна до втория опит за избор на Сливенски митрополит, който в последна сметка приключи с посочването на Арсений.

 

На 30 юни Българската православна черква би трябвало да организира избори за нов патрирах след гибелта на Неофит.

Делегатите, които ще вземат участие в Църковния събор, би трябвало да бъдат определени от епархиите на 2 юни.

След това - на 20 юни, Светият синод ще се събере, с цел да излъчи тримата номинирани за патриаршешския трон.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР