Върховният административен съд (ВАС) потвърди избора на за кмет на

...
Върховният административен съд (ВАС) потвърди избора на за кмет на
Коментари Харесай

ВАС потвърди избора на Методи Байкушев за кмет на Благоевград

Върховният административен съд (ВАС) удостовери избора на за кмет на Благоевград, оповестиха от пресцентъра на съда. Решението е дефинитивно.

Върховен административен съд остави в действие решението на Административен съд - Благоевград, обвързвано с избора за кмет на община Благоевград при творби на 5 ноември 2023 година втори тур на изборите за кмет на община Благоевград.

От съда напомнят, че производството пред първоинстанционния съд е формирано по отношение на оборване на решение на Общинска изборна комисия (ОИК) - Благоевград от 7 ноември 2023 година, с което са оповестени резултатите от гласуването за кмет на община Благоевград при втория тур на изборите за кмет на 5 ноември предходната година и за кмет е разгласен от " – ".

Върховните магистрати одобряват, че първоинстанционният съд е удостоверил оспореното решение на ОИК - Благоевград, като се е произнесъл по всички доводи на оспорващата страна за позволени нарушавания на изборния развой. Административен съд - Благоевград се е позовал на константна процедура на Върховен административен съд и на Конституционния съд, която обрисува предметния обсег на доказване в произвеждане по оборване на избирателен резултат. По отношение на недоволството, че са дописвани лица изборните описи, съдът се е позовал на осъществената инспекция от Групово дело ГРАО. Тя е открила че погрешно са позволени да гласоподават едвам четири лица, което по никакъв метод не може да окаже въздействие във връзка с оповестения избирателен резултат.

Според магистратите оспорващата страна следва да откри по безспорен метод, че нарушаванията са от същественост да трансформират изборния резултат. " Релевираните от касационния жалбоподател нарушавания касаят точно позволени механически нарушавания, които по никакъв метод не са в положение да трансформират изборния резултат, като преодолеят разликата сред двамата претенденти ", показват от Върховен административен съд.

Касационната инстанция приема, че първоинстанционният съд вярно е отказал да се произнесе по методическите инструкции на ЦИК и на решение на Министерството на електронното ръководство  за засвидетелствуване на техническите устройства за гласоподаване. 

В края на февруари Административен съд - Благоевград удостовери решение на ОИК - Благоевград, с което са оповестени резултатите от гласуването за кмет на общината при извършения на 5 ноември 2023 година втори тур на изборите за кмет на Благоевград.  

Делото бе формирано по тъжба на претендента за кмет на Благоевград Илко Стоянов срещу решението, с което е разгласен за определен за кмет на общината. Оспорена бе истинността на протоколите от всичките 141 секционни изборни комисии, в които е създаден изборът в деня на балотажа, като съдът позволи проверка на изборните бумаги в 64 секции. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР