Една от основните стратегически задачи пред страната остава приемането на

...
Една от основните стратегически задачи пред страната остава приемането на
Коментари Харесай

Илияна Йотова: България не бива да забавя темповете за присъединяване към еврозоната

Една от главните стратегически задания пред страната остава приемането на еврото. Това подсети вицепрезидентът Илияна Йотова, която откри конгрес отдаден на бъдещото присъединение на страната към еврозоната.

 

" България не трябва да забавя темповете си за присъединение към еврозоната. България би трябвало да взе участие доста интензивно в измененията, които се чакат в самата еврозона, защото е явно, че и там проблемите не са един или два. Още от рецесията през 2008 година индикаторите не са положителни. Не желаеме да влезем в съюз, който е зареден и бременен с проблеми и по тази причина считам, че страна която занапред ще влезе там, нашият глас също би трябвало да бъде чут. Изпълнени са съвсем всички критерии, по тази причина чакаме устойчиво държавно управление, с цел да може да довършим този развой. Без участие в Шенген и еврозоната, нашето участие в Европейския съюз е ненапълно ", изясни вицепрезидентът.

 

Йотова добави, че е належащо да спре и с политиканстването по тематиката, с цел да може да намалеят и страховете на хората.

 

" Не по-малък въпрос е по какъв начин убеждаваме нашите жители в изгодите от приемането на еврото. Как да разбираем, че не се лишаваме от суверенитет като заменяме лв. с евро, една от най-разпространените тези, по какъв начин убеждаваме хората, с най-ниски приходи, че еврозоната няма да изяде и тези най-ниски равнища. Как преборваме страховете от внезапен растеж на инфлацията - в дълготраен интервал, анализите демонстрират, че резултатът е от 0,1 до 0,3%. Как да убедим жителите, че страната има нужните механизми да попречване на спекулата ", риторично попита вицепрезидентът.

 

Защитата на потребителите остава измежду най-важните задания за държавното управление, изясни и служебният министър на стопанската система Петко Николов:

 

" Един месец откакто получим дата за приемане на еврото, всички цени в магазините би трябвало да са в двете валути. Двойното обозначаване ще завърши година след прекосяването към единната европейска валута. Важна задача на страната е да предотврати въвеждането на потребителите в подвеждане. Комисията за отбрана на потребителите, която е орган към Министерството на стопанската система и промишлеността, ще следи за съблюдаване на обвързване на търговците и вярното обозначаване и двете цени. "

 

По думите му, страната е на път да извърши и последния критерии за приемане на еврото, а точно - инфлацията не би трябвало да бъде по-висока с 0,5 процентни пункта, от трите страни с най-хубави индикатори.

" Няма никакво подозрение, че присъединението към европейската валута е един от главните цели на страната, дружно с Пълен Шенген и участие в Организацията за икономическо сътрудничество и раз ", сподели още Николов.

 

Още един път служебният министър подсети, че е нужна сериозна осведомителна акция, която да убеди хората, че влизането в еврозоната ще донесе повече изгоди, в сравнение с ще нанесе вреди.

 

Очаква се България да извърши до края на тази година условието за равнище на инфлацията и да изиска ексклузивен ковергетен отчет, тъй че да получи дата за приемане на единната валута от средата на 2025 година. Предстои новото Народно заседание да одобри и законът за еврото, който ще влезе в действие когато страната има сигурна дата за присъединение.

 

Източник Българска национална телевизия

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР