Вятърът и силното вълнение в района на местността Яйлата, северно

...
Вятърът и силното вълнение в района на местността Яйлата, северно
Коментари Харесай

Силен вятър и вълнение блокираха операцията по спасяването на Vera Su

Вятърът и мощното неспокойствие в региона на местността Яйлата, северно от н. Калиакра са причина всички планувани дейности за освобождението от скалите на заседналия транспортен съд Vera Su да бъдат отсрочени. Това е съобщил Живко Петров изпълнителният шеф на Държавна организация " Морска администрация ". В момента вълнението на мястото на случая е към 4 бала. По деветстепенната скалата на Световната метеорологична организация то се приема за умерено с височина на вълните сред 1.25 и 2.5 м.

Според информация на оперативния щаб, изпълняващ интервенцията по спасяването на кораба и товара му, представена от БНР поради влошените метеорологични условия осъществяването на маневри в непосредствена непосредственост до брега, където се намира корабът, е невероятно. По тази причина на плавателния съд не могат да бъдат сложени и спомагателните котви, които трябваше да го предпазят от удари в скалите, при по-силно неспокойствие.

Според същата информация най-късно до петък би трябвало да бъде направен нов проект за претоварването на уреята, която е превозвал Vera Su. Това ще стане най-вероятно с две по-малки баржи (плоскодънен птоварен лавателен съд), които би трябвало да бъдат обезпечени от частни компании. При тази интервенция ще бъде употребена и техника, с която ще бъде избегнато прахосване на азотен тор в морето, както стана при първия опит за освобождение на кораба от част от товара му предходната вечер.

На конференция, дадена по-рано през днешния ден, Транспортният министър Христо Алексиев дефинира като " незаконна безнаказаност " неналичието на каквато и да е подготвеност от страна на държавните институции за осъществяване на избавителни интервенции на море.

" Няма създадени процедури по какъв начин се реагира при сходни обстановки, сподели Алексиев. В момента се обмислят редом 5 проекта за разтоварване на кораба и неговото добиване от пхлитчината, в която е затънал. Няма да бъде подхванато нищо, което би могло да докара до увреждане на околната среда ". Днес министърът на превоза повтори казаното по време на вчерашното му посещаване на мястото на случая, че до края на деня ще потърси отговорност за неуспеха на интервенцията до миг.

В понеделник стана известно, че краткотрайно изпълняващият длъжностите капитан на пристанище Варна и шеф на дирекция " Морска администрация " в града Валентин Джамбазов е дал на притежателя на кораба Vera SU необяснимо дълъг период от близо месец - до 15 октомври, с цел да го изтегли от предпазената околност Яйлата. " Дневник " разгласява и копие от заповеди, издадени от Джамбазов, съгласно които притежателят на плавателния съд, е трябвало да съобщи проект за изтеглянето на кораба до 27 септември, или цяла седмица след засядането, когато времето към момента позволяваше всички дейности за евакуиране на кораба в намерено море. Това явно не се е случило, само че не е последвала и реакция от страна на дирекция " Морска администрация " - Варна.

Вчера служебният транспортен министър Христо Алексиев заяви, че България не разполага нито с технология, нито с екипировка за справяне със обстановка като тази към Vera Su. По тази причина, откакто е поел ръководството на интервенцията по освобождението на кораба, той е почнал договаряния с нидерландска компания, профилирана в сходен жанр действия. Той не назова името й, само че съгласно профилираното издание става дума за SMIT Salvage, взела участие в интервенцията по изваждането от морското дъно на съветска нуклеарната подводница " Курск. Тя потъна в Баренцово море на 12 август 2000 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР