Втората по големина медийна група в Норвегия - Амедиа (Amedia),

...
Втората по големина медийна група в Норвегия - Амедиа (Amedia),
Коментари Харесай

Хакерска атака блокира втората по големина медия в Норвегия

Втората по величина медийна група в Норвегия - " Амедиа " (Amedia), разгласи в сряда, че е обект на хакерска офанзива за откуп, заяви Фран прес. " Амедия " е парализирана от офанзива с рансъмуер (зловреден програмен продукт за искане на откуп), която й попречи да разгласява печатните издания на многочислените си локални вестници и това ще продължи несигурно време.

След като разкри във вторник, че е обект на хакерско завладяване, " Амедиа " посочи, че причинителите желаят откуп, с цел да възстановят контрола над сървърите.

" Това е една класическа офанзива за откуп, при която хакери са влезнали в част от нашите сървъри, криптирали са данните ни и са оставили визитна картичка, която нормално води до искане за откуп ", сподели шефът на Ай Ти отдела на групата Пал Недреготен.

" Няма да преговаряме в тази тенденция ", сподели той пред публичната телевизия Ен Ер Ка.

Кибератаката, която бе осъществена през нощта на понеделник против вторник, не визира онлайн изданията на групата, само че блокира публикуването на печатни издания, се споделя в изказване на групата.

Засега не е ясно, дали хакерите са получили достъп до персонални данни на потребителите или чиновниците. В системата за абонамент се пази информация за имената, адресите и телефонните номера на клиентите на медийната група. " Амедиа " увери, че измежду данните няма информация за пароли или дебитни карти, показва Българска телеграфна агенция.

Групата издава общо над 90 районни и локални вестника в Норвегия.

През юни Европейската комисия предложи да се сътвори мрежа от киберексперти, която ще се задейства при огромни хакерски атаки и рецесии, засягащи повече от една страна. Звеното би трябвало да се занимава с премахване на вредите от киберинциденти и за връщане на откупите, които киберпиратите прибират при рансъмуер офанзиви.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР