Всяка десета жена в репродуктивна възраст е засегната от ендометриоза.

...
Всяка десета жена в репродуктивна възраст е засегната от ендометриоза.
Коментари Харесай

Заради гинекологично заболяване: Всяка 10-а жена застрашена от безплодие

Всяка десета жена в репродуктивна възраст е наранена от ендометриоза. Това гинекологично заболяване съставлява третата по периодичност причина за неплодородие при дамите и даже пречи на секса, защото при сексуален акт пациентката изпитва мощна болежка, оповестиха АГ-специалисти от водещи лечебни заведения в София.

Те се сплотиха в във фондация „ Ендометриоза и репродуктивно здраве “ за да работят за повишение на информираността на дамите за болестта и да подхващат национално изследване за ендометриоза.

Поставянето на точната диагноза " Ендометриоза " е предизвикателство за лекарите, сподели акушер-гинекологът Димитър Цветков. Правилното диагностициране е мъчно, постоянно закъснява, лекуването й не е унифицирано, добави той. По думите на лекарят болестта, в някои случаи, утежнява качеството на живот на дамата и акцентира. Д-р Цветков акцентира, че заболяването не е раково заболяване.

Симптомите на ендометриозата може да имитират друго заболяване, може да бъдат изразени като хронична тазова болежка, мощна менструална болежка и други

От фондацията са си сложили за цел да се извърши национално изследване за разпространяването на болестта, бъдещо съдействие с центровете за асистирана репродукция, както и основаване на стратегия за образование измежду младите девойки.

Ендометриозата е заболяване, при което кафези от лигавицата на матката (ендометриума) са се популяризирали отвън нея.

Ендоскопската хирургия е най-хубавият вид за лекуването й, само че не постоянно е използван, сподели още лекарят.

Нови кръвни проби, които мерят С125, дават опция за бъдещо директно индентифициране на присъщите увреждания; само че лапароскопията и лапаротомията към момента са единствения способ за слагане на дефинитивна диагноза.

Обикновено при прегледа се откриват коремни и тазови болки, и кисти цялостни с артериална кръв по яйчниците (ендометриозни огнища), които постоянно се назовават „ шоколадови кисти ”, както и ендометриални сраствания. Много постоянно тя развива в тялото без безусловно никакви признаци.

Болезнена менструация, болежка по време на сексуален акт, проблематично зачеване и тазова болежка извъэн цикъла са част от признаците, които подсказват за съществуване на болестта. Признаците обаче могат да са и по-тежки – от отичане, запек и диария до тревога и даже меланхолия.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР