В Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската

...
В Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската
Коментари Харесай

ГХГ кани на концерт на 24 май

В Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност – 24 май Посотянната експозиция на Градска художествена изложба – Пловдив, ул. „ Съборна “ №14А, става сцена на взаимния празничен концерт на пловдивския Камерен хор „ Иван Спасов “ и Вокален отбор „ Езерец “ при НЧ „ Н. Вапцаров – 1866″ – Благоевград.

Началото на музикалното събитие е в 18:00 ч. А входът е безвъзмезден.

Концертът е част от цикъла „ Хорови празници в Стария град “, проведен от Камерен хор „ Иван Спасов “ и подсилен от община Пловдив като демонстрация в нейния Културен календар.

Камерен хор „ Иван Спасов “ има зад тила си богата история. Създаден е през 1979 година от Никола Липов като Пловдивски юношески камерен хор. През 1999 година получава правото да носи името на една от най-забележителните персони в новата културна история на България – Иван Спасов. Редовно взе участие в влиятелни национални и интернационалните фестивали и състезания. Носител е на голям брой награди и оценки. Осъществил е концертни турнета в съвсем цяла Европа. Репертоарът на хора е доста разнороден и включва композиции от ІХ до ХХІ век в разнообразни стилове и жанрове. От 2000 година диригент на хора е Гергана Люцканова- Петрова, а негов хормайстор от 1999 година е Росица Димова.

Вокален отбор „ Езерец “ при НЧ „ Н. Вапцаров – 1866″ – Благоевград е основан от диригента и композитор Илиян Юручки през 2002 година след дипломирането му в АМТИИ „ Проф. Асен Диамандиев “ – Пловдив в класа по диригентство на проф. Василка Спасова. В ансамбъла вземат участие както професионални, по този начин и непрофесионални артисти. В техния репертоар участват аранжименти на национални песни, както от класиците основатели на този род – Филип Кутев, Кирил Стефанов, Иван Вълев, Стефан Мутафчиев, по този начин и от млади композитори с новаторски взор върху музиката за национален хор. Вокален отбор „ Езерец “ извършва и достоверни мостри, неповторими както за България, по този начин и за света, като песни „ на ацане “, „ песни на високо “, „ Неделински двуглас “ и други Те показват и елементи от ритуали – женитба, лазаруване и други

Освен в Благоевград и страната, ансамбълът реализира турнета в Италия, Унгария, Полша, Англия, Турция и Македония. Два пъти е печелил първа премия в категория „ Фолклорни хорове “ на Международния хоров фестивал „ Черноморски звуци “ – Балчик. Два пъти е награждаван от Съюза на българските композитори за най-хубава интерпретация на ария от актуален български създател /2016 и 2018 г./ През 2021 година получават премия за принос в съхраняването на българския дух.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР