Всички европейски лидери са се съгласили за започването на преговори

...
Всички европейски лидери са се съгласили за започването на преговори
Коментари Харесай

ПП: България сама наложи вето на ангажимента си към Македония |

Всички европейски водачи са се съгласили за започването на договаряния със Северна Македония и Албания. Тоест, България е поела един ангажимент, на който сама си е наложила несъгласие. Това е следващият акт, който ни прави обезсърчителен сътрудник. Процесът, който се случва, е че нашите сътрудници ни питат за какво България е заела позиция, на която сама е наложила несъгласие.

Това съобщи депутатът от “Продължаваме смяната ” Атанас Михнев в коридорите на Народното събрание. Действително, на 26 март 2020 година държавните и държавни ръководители на страните от Европейски Съюз утвърждават на онлайн съвещание в Брюксел започване на договаряния за присъединение на Северна Македония заедно с Албания.

По-рано през днешния ден по време на откриването на Националната конференция „ Европейска вероятност за добросъседските връзки сред Република България и Република Северна Македония “ , че върху България се употребяват всички принадлежности за напън да отдръпна ветото за започване на договарянията.

Въпреки думите си, че България се оказва обезсърчителен сътрудник Атанас Михнев съобщи, че българската позиция във външната политика би трябвало да е единна в отбраната на националния интерес и Политическа партия изискват от Македония да извърши условията, заложени в рамковата позиция. " Всички желаеме да запазим националния интерес на България - работим в коалиция от четири партии, обикновено е да има нюанси, дано свикнем с това ", сподели депутатът от Политическа партия.

Демократична България: Идеята, че има скришен ангажимент и отблъскващ напън, е една евтина тайна доктрина

Съпредседателят на “Демократична България ” Христо Иванов е на мнение, че ненужно се спекулира с тематиката. " Няма корав напън за България за съответна дата. Запазваме опцията да постановяваме следващи вета. Идеята, че има някакъв стихотворец скришен ангажимент и отблъскващ напън, е една евтина тайна доктрина ", сподели той. 

Според Иванов всички ръководещи са наясно, че българският народен интерес е Северна Македония да получи европейска вероятност, тъй като другояче регионът ще бъде дестабилизиран.

“Това, че тези тематики са предмет на разговор и на съществено разискване не значи, че има някакъв напън и ние би трябвало самоцелно да се репчим. Имаме партньорски разговор със страните членки от Европейски Съюз. В този смисъл мога твърдо да кажа, че няма някакъв непартньорски напън. Има комплицирани действителности и това е част от това да си в европейското семейство. Инсинуациите, че сме натиснати не вършат чест на никого, който съставлява институция ”, разяснява думите на президента Христо Иванов.

Българска социалистическа партия: Ако Петков анулира ветото, към този момент няма да е министър председател

Лидерът на парламентарната група на Българска социалистическа партия Георги Свиленски сподели, че позицията им е поредна и напън не е бил оказван от никого.

“Северна Македония би трябвало да извърши условията заложени в декларацията на 44 Народно заседание. В съдружното съглашение еднопосочно е записано на какви условия би трябвало да дава отговор Македония, за да стартират договарянията. Това е алена линия, която не можем да прекрачваме. Мнозинството български жители поддържат тази позиция и тя няма по какъв начин да бъде прекрачена. Ако министър председателят Кирил Петков реши да направи това, към този момент няма да е министър председател. ”

Има Такъв Народ: Никой няма право да ни споделя какво да вършим

Народният представител от " ИТН " Станислав Балабанов съобщи, че Президенството, като самостоятелна институция, е удостоверило

" Оттук нататък всичко е в ръцете на Министерски съвет и премиера. Надявам се той и хората, които да работили в друго посока от Договора за добросъседство и рамковата позиция, да се поправят обществено, тъй като има време до юни. Г-н Трифонов още преди няколко седмици показа, че има такива обстоятелства.  Нашите дейности са поредни както е било постоянно. "

Балабанов е безапелационен, че Има Такъв Народ няма да правят отстъпка, тъй като тематиката е доста значима за българското общество. " Сега срещаме отпор от страна на македонския президент и техните фракции във всеки комфортен миг. Никой няма право да ни споделя какво да вършим ", сподели още той. 

ГЕРБ: Не е изненада, че има европейски напън

Бившият външен министър Екатерина Захариева е на мнение, че е обикновено да има напън върху България поради разнопосочните сигнали на държавното управление.

" Бях на тази конференция, не е изненада, че има европейски напън. Въпросът е по какъв начин ще реагира държавното управление. Ако министър председателят им е споделил, че ще вдигне ветото, обикновено е натискът да се усилва. Очевидно е дал такава гаранция. Самият външен министър ", сподели тя. 

Възраждане: Скритата политика във връзка с Македония, в никакъв случай не е серпантина

Лидерът на “Възраждане ” Костадин Костадинов съобщи, че това не е вест и още от съставянето на държавно управление от партията му са предпредили, че една от задачите му е точно да вдигне ветото. 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР