Все по-често се говори, че продоволствената криза чука на вратата.

...
Все по-често се говори, че продоволствената криза чука на вратата.
Коментари Харесай

Кабинетът не осъзнава, че ни чака продоволствена криза

Все по-често се приказва, че продоволствената рецесия чука на вратата. От през днешния ден към този момент мъчно се намира самун на цена под 2 лева

" Най-жалкото е, че българското държавно управление не може да осъзнае, че сме на прага на продоволствена рецесия. За 2 месеца не са подхванати никакви ограничения. Правителството беше решило да купи зърно от остаряла годишна продукция, аз бях срещу това, след един месец стартира жътвата, не е платен и 1 кг. Държавата може да сътвори пречки, само че не може да ограничи износа ", разяснява някогашният аграрни министър Мехмед Дикме в студиото на " Денят ON AIR ".

Той е безапелационен, че никой производител няма да се съгласи да продаде на страната зърното си на цена от 600 лева, откакто на пристанището в Бургас пшеницата се товари на 670 лева на звук.

" Очакваната нова годишна продукция зърно е към 7 млн. тона. Вероятно 5-6 тона ще бъдат изнесени и следващата година по това време България може да изпитва дефицит ", предвижда Дикме пред Bulgaria ON AIR.

Според него страната не може да си разреши да изкупи и съхранява зърното на хранилища, тъй като няма такива. Затова предложи изкупуване и заплащане на наем на зърнопроизводителите, които да го съхраняват.

" Цената на кг самун няма да бъде под 3 лева Очаквам скоро да има нарастване на цената и следващо нарастване. Но зърнопроизводителите нямат виновност, те не са спекуланти. Те предходната година торяха с торове за 500 лева на звук, в този момент - с 2000 лева, горивото от 1,50 лева към този момент е 3,50. Себестойността е друга ", съобщи някогашният аграрни министър.

И предложи на ръководещите да оказват помощ съответно на обществено слабите.

" За богатия и 20 лева да стане хлябът, няма да му е проблем, само че за бедния самун от 3 лева и кисело мляко от 2 лева ще е проблем. В бюджета има доста повече доходи от Данък добавена стойност. От всяка бутилка олио хазната прибира по 1 лев. Пари има, страната би трябвало да знае по какъв начин да ги разпредели вярно ", акцентира Дикме.

Той чака хората да излязат на митинги, тъй като заплатите няма да им стигат. А като идващ бранш, в който назряват проблеми, уточни производството на олио.

" Днес Франция изкупува огромно количество слънчоглед от България. Нека министърът седне с масларите, България да спре да изнася слънчоглед, а рафинирано олио. Да може да се преработва тук. Проблем може да има и с прибирането на реколтата. 95% от петрола у нас се внася от Русия. Ако няма гориво, земеделците няма по какъв начин да приберат продукцията си ", предизвести Мехмед Дикме.

И предложи на земеделските производители да се презапасят с гориво, с цел да не изпитат усложнения единствено след няколко седмици.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР