Времето остава раннопролетно, дори с положителни сутрешни температури, заяви климатологътНова

...
Времето остава раннопролетно, дори с положителни сутрешни температури, заяви климатологътНова
Коментари Харесай

Георги Рачев: До 12 януари не се вижда студ, това е феномен

" Времето остава раннопролетно, даже с позитивни утринни температури ", съобщи климатологът

" Нова година, Богоявление, Ивановден ще посрещаме с пролетни температури. Никакъв лед няма да разрушават калоферци в Тунджа за фамозното хоро на Йордановден тази година. Пловдив ще посреща празника с температури 12-13-14 градуса оптимални температури при 2-3-4 градуса най-малко.

Така ще е докъм 10-12 януари, в средата на Голям Сечко, прочут в предишното със студовете си.

Топла Коледа и Нова година не е нещо извънредно у нас. В последните 20-30 години даже това е нещо като наклонност – през 2010 година в Пловдив и София на Нова година темперутирите бяха плюс 18 градуса. " Това съобщи пред „ климатолог номер 1 на България проф. Георги Рачев.

" Проблемът не в това, че декември си отива с 3,3 градуса по-топъл от естественото, а в това, че топлото време продължава прекомерно дълго време. Декември си отива доста топъл, интервалите с над естествените температури станаха доста дълги, до десетина дни. Според средносрочните прогнози докъм 10-12 януари не се вижда мраз, снеговалежи, в противен случай – времето остава раннопролетно, даже с позитивни утринни температури, даже в София. Ето това е феномен, който не е следен до този миг, изяснява специалистът.

" По планините няма сняг освен в България. Според немски учени в Алпите при връх Цугшпитце снегът е с 8 м по-малко от нормално. Топло е и в цяла Европа.

Според английската метеорологична работа, след излизане на окончателните данни, 2022 година може да се окаже най-топлата година за Обединеното кралство.

Става по-топло, макар че имаме Ла Ниня – феноменът в екваториалната част на Тихия океан. Тази по-хладна вода, която доминира над голяма територия, ще си отиде и на нейно място би трябвало да пристигна Ел Ниньо, по-топла вода. Има доста огромна възможност 2023 година да се окаже рекордна по високи температури, даже най-топлата до момента.

Кога тъкмо ще завали сняг е мъчно да се каже. Но към този момент и в планината няма сняг. Надяваме се към средата на януари да завали, само че не знаем дали ще се случи ", съобщи още експертът.

" Ще се случи това, което назоваваме Солунска мека зима, само че съображение за паника няма, хората се радват на топлото време, не се сбъднаха заканите за бомбастични сметки за парно и ток ", счита проф. Рачев. Цитира собствен другар, който до момента икономисал 3 кубика дърва поради високите температури. Нямало заплаха и трайните насаждения да стартират вегетация поради ниското слънце, есенниците били добре към този момент. " Заради неналичието на поледици е по-малък и броят на потърпевшите по пътищата ", установи климатологът, прочут с чудесното си възприятие за комизъм.

Високите температури и неналичието на сняг обаче са проблем за зимния туристически сезон. Той е почнал, туристите са пристигнали, само че не могат да карат ски. Високите температури не разрешават и да работят оръдията за сняг. " Дано завали, с цел да помогне на туризма ", споделя проф. Рачев.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР