Високите температури, които в Южна България се завъртяха около 40

...
Високите температури, които в Южна България се завъртяха около 40
Коментари Харесай

Жегата оскъпи домата на трапезата

Високите температури, които в Южна България се завъртяха към 40 градуса през миналата седмица, докара до такава степен, че оранжерийните доматите са поскъпнали през миналата седмица с 14,6%. В момента на борсите и тържищата на едро кг се търгува по 1,65 лева./кг., оповестява " Труд ".

“Доматите желаят помрачаване, а жегата в последните дни се отрази на реколтата, точно поради това продукцията е поскъпнала ”, сподели за “Труд ” Слави Трифонов, ръководител на Съюза на градинарите. Той изясни, че оптималната температура за развъждане на домати е към 28 градуса, в случай че се сравнят с 42, които бяха регистрирани в Сандански, разликата е осезаема. “Другата причина е, че няма вода за напояване. Малките стопанства без напоителни системи, които разчитат на водоеми и кладенци, сега няма с какво да поливат продукцията си ”, сигнализира Трифонов.

Другото пояснение е, че оранжерийните домати нарастват, тъй като са към края на сезона, а полските се чакат всеки миг. В момента е време и за доматите за консервиране, които според от реколтата се чакат на цени от към 0,50 лева за кг цена от производител. По думите му родното произвеждане на домати ще задоволи потреблението ни, само че стоката няма да поевтинее до края на сезона, като се чака цената от производител да е в диапазона 1,50 - 2 лева за кг.

И при краставиците се вижда същата наклонност - цената се е повишила за седмица с 8%, като цената на едро е 1,20 лева за кг. При алените чушки има поевтиняване с 5,2%, приблизително до 1,84 лв. за кг, до момента в който цената зелените чушки се покачва с 2,4% до 1,29 лв. за кг. Прасковите също нарастват с 10% до 1,42 лв. за кг, защото и те съм края на сезона.

При питателните артикули се вижда, че захарта нараства с 2,2% и се продава по 1,40 лева./кг. а цената на ориза се подвига с 2,2% и се продава по 2,32 лв. за кг.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР