Вето от страна на България срещу приемането на Република Северна

...
Вето от страна на България срещу приемането на Република Северна
Коментари Харесай

Защо България да блокира Северна Македония за членство в ЕС, след като не го направи за НАТО?

Вето от страна на България против приемането на Република Северна Македония (РСМ) в Европейския съюз продължава да е прекомерно евентуално макар първичните спекулации, че тя няма да пречи на някогашната югорепублика да влезе в блока. Българският външен министър Екатерина Захариева съобщи, че нейната страна ще блокира присъединението на Скопие към Европейски Съюз, в случай че не признае, че нейната национална еднаквост и език имат български корени. Така стартира разбор, препечатан в англоезичното издание без редакторска интервенция от и представен от Агенция " Фокус ".
 
Ако водачите на РСМ се съгласят, тогава София е подготвена да признае македонския като един от формалните езици на Северна Македония, стига тя да „ признае историческата истина “.
„ Ние не оспорваме правото им на самоопределяне, нито правото им да назовават своя език по този начин, както им харесва. Готови сме да потвърдим актуалните действителности, само че те би трябвало да признаят историческата истина “, сподели Захариева пред Reuters.
България беше първата страна, която призна независимостта на Северна Македония, когато тя се отдели от разпадащата се Югославия през 1991 година Първоначално, след приемането на самостоятелност, страната се наричаше Бивша югославска република Македония. Въпреки това, макар че е първата страна, която признава нейната самостоятелност, България не признава нейния език като македонски и акцентира, че освен той е акцент на българския, само че и етническият генезис на „ македонците “ е български.
 Захариева: Няма по какъв начин да кажем да на договаряния със Северна Македония за Европейски Съюз, и под външен напън Захариева: Няма по какъв начин да кажем " да " на договаряния със Северна Македония за Европейски Съюз, и под външен напън
Няма по какъв начин на този стадий да кажем " да " на започването на договаряния на Северна Македония за участие в Европейски Съюз. Това сподели външният министър Екат...
София и Атина акцентират, че македонската нация и език са основани от югославските комунисти в края на 40-те години, с цел да легитимират претенциите на маршал Тито върху северната гръцка провинция Македония и също по този начин да отслабят българската еднаквост в района, с цел да не насочат претенции за обединяване с България. Векове по-рано множеството хора в днешна Северна Македония се смятаха за българи.
В тази връзка през 1945 година югославяните образуват комитет за „ основаване “ на македонски език. Всъщност Венко Марковски, комунистически политик, взел участие в Комисията за основаването на македонската писменост през 1945 година, декларира в изявление за Българската национална телевизия единствено седем дни преди гибелта си, че етническите македонци и македонският език не съществуват и са резултат от проектите на Коминтерна за Балканите.
„ Притесненията ни идват от безкрайните искания за македонско малцинство в България. Признаването на българските корени ще постави завършек на това “, сподели Захариева.
Миналият четвъртък министър-председателят на РСМ Зоран Заев съобщи, че се надява двете страни да намерят решение, само че съобщи, че идентичността и езикът на страната не са за разискване. Изглежда, че първите стъпки на Северна Македония към присъединение към Европейски Съюз ще приключат даже преди да стартират.
Българските претенции не са нови и е евентуално те да изберат несъгласие.
 Бойко Ноев: Защо министър председателят мълчи за Северна Македония? Трябва да проявим стратегическо самообладание Бойко Ноев: Защо министър председателят мълчи за Северна Македония? Трябва да проявим " стратегическо самообладание "
Има нюанси в позициите за Северна Македония. Има и развиване. 82% от обществеността желае да се постави ред в връзките със Северна Макед...
Западните сили, заинтригувани от присъединението на Северна Македония към Европейски Съюз, се чака да натиснат България да направи крачка обратно от своите претенции или да реализира компромис. Проблемът на Северна Македония е, че даже и да стартират договарянията за присъединение, към момента имат дълъг път.
От друга страна, в Европейски Съюз има доста вътрешни проблеми. Това затруднява блока да премине към разширение през идващите години. На върха на проблемите е пандемията, която е задоволителна, с цел да се спре всички процеси на разширение.
Но има и надълбоко разделяне в Европейски Съюз по отношение на това по какъв начин да се оправи с експанзията на Турция против държавите-членки Гърция и Република Кипър.
От гръцка вероятност опълчването на България против присъединението на Северна Македония към Европейски Съюз е унизително. Това освен подкопава хипотетичната решаваща позиция на Гърция да насочва балканските страни към присъединение към Европейски Съюз, само че подкопава решението на Гърция да признае македонски език през 2018 година Атина дейно се включи в спор, който не я визира, изключително откакто няма съответни интернационалните съглашение, което дефинира езика.
Преспанският контракт от 2018 година урежда името „ Северна Македония “ сред Атина и Скопие, и той бе подписан само, с цел да може Северна Македония да се причисли към НАТО, създавайки голям брой други проблеми.
 Вътрешна македонска революционна организация няма да поддържа започването на договаряния със Северна Македония, в случай че е заплашен националният интерес Вътрешна македонска революционна организация няма да поддържа започването на договаряния със Северна Македония, в случай че е заплашен националният интерес
Вътрешна македонска революционна организация няма да поддържа започването на договаряния със Северна Македония за участие в Европейски Съюз, в случай че е заплашен националният интерес! Това стана...
Преди няколко месеца България показа на столиците на останалите държавичленки на Европейски Съюз дълъг меморандум, озаглавен „ Обяснителен меморандум за връзките сред Република България и Република Северна Македония по отношение на процеса на разширение, присъединение и стабилизация на Европейски Съюз “.
Централно място в този меморандум имат националните и езикови интервенции, извършени в Северна Македония след Втората международна война.
Въпреки безапелационното опълчване на България против присъединението на РСМ към Европейския съюз, тя нямаше възражения против включването й в НАТО. Това допуска, че България намира съпротивата против съветското въздействие на Балканите за по-голям приоритет от възобновяване на българския език и еднаквост в Северна Македония. Това несъмнено е любопитно решение, пренебрегващо споделената с Русия вяра, писменост и славянско завещание.
Въпреки че независимостта на България беше обезпечена единствено с помощта на съветската помощ против Османската империя, през днешния ден София е изцяло интегрирана в атлантическата международна система, заради което те не се опълчиха на присъединението на Северна Македония към НАТО, само че заемат друга линия при консолидираното на някогашната югорепублика в Европейски Съюз.
България евентуално ще наложи несъгласие върху процеса за започване на присъединението на Северна Македония към Европейски Съюз. За Брюксел това няма да е главен въпрос, защото той към този момент е в средата на втора вълна на пандемията от COVID-19, турска експанзия против две държави-членки и нова вълна от тероризъм, която към този момент е обхвана Франция и Австрия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР