Огромен айсберг с размерите на Лас Вегас се е откъснал

...
Огромен айсберг с размерите на Лас Вегас се е откъснал
Коментари Харесай

Айсберг с размерите на Лас Вегас се откъсна от Антарктида, опасен ли е

Огромен айсберг с размерите на Лас Вегас се е откъснал от мразовит шелф в Антарктида.

Карти, основани благодарение на GPS съоръжение, демонстрират, че айсбергът с дължина 235 благи се е откъснал от ледения шелф Брунт, който е пълен 500 фута. Британската антарктическа работа съобщи, че откъсването е станало в ранните часове на понеделник, откакто преди няколко седмици в ледения шелф ненадейно се е появила цепнатина.

Seems...bad.

Maps show how iceberg the size of Vegas broke off from Antarctica ice shelf
— ᴰᵉᵛⁱˢᵉᵈᶜʰᵃᵒˢ (@devisedchaos)
Откъсването е третото огромно проваляне на айсберг в този регион през последните четири години и се случва към десетилетие, откакто учени от Британската антарктическа работа за първи път откриват появяването на големи пукнатини в леда. Не се счита, че пропадането е обвързвано с изменението на климата, обявиха от проучването.

Много учени считат, че повишението на температурата на морето и въздуха, породено от изменението на климата, както и топенето на повърхността, способстват за по-голямата загуба на лед. Смята се, че тези фактори способстват за размразяването на леда, който образува айсберги.

Но Оливър Марш, академик от Британската антарктическа работа, който е работил четири сезона на ледения шелф Брунт, съобщи, че нито един от тези фактори не е предизвикал пробива.

" Потъването на тези огромни айсберги нормално не е знак за климатични промени " , споделя той.

По думите му последното топене е било предстоящо.

Animation of Extra-Wide mode images of Brunt Ice Shelf covering the three major calving events over the last 3.5 years. The ice shelf is now at its smallest recorded extent
— Adrian Luckman (@adrian_luckman)
" Този айсберг се откъсна заради придвижването на ледения шелф към неподвижна точка на морското дъно, известна като ледените гърбици на Макдоналд. С течение на времето това сътвори напрежение на прегъване в леда на север от Хелоуинската цепнатина, което се усилваше, до момента в който не надвиши сериозна стойност. Този развой не е необикновен " , сподели той.

Марш добави, че откъсването е понижило общата повърхност на ледения шелф до " най-малката му повърхност от началото на мониторинга ".

" Отцепването на айсберги е част от естественото държание на ледените шелфове, само че постоянно води до огромни промени в геометрията на ледения шелф и може да повлияе на локалната океанска циркулация. Нашите научни и оперативни екипи не престават да следят ледения шелф в действително време, с цел да се уверят, че той е безвреден ", споделя Оливър Марш.

Междувременно Питър Фретуел от Британската антарктическа работа съобщи, че айсбергът може да засегне сигурността на колонията пингвини в региона.

" Колонията на императорските пингвини в залива Халей неотдавна се реалокира в устието на Хелоуинската цепнатина, тъй че размразяването на новия айсберг, който се е образувал от едната страна на тази цепнатина, ще окаже съществено въздействие върху стабилността на морския лед, върху който се развъждат тези пингвини " , сподели той.

" Дали този по-нестабилен морски лед ще се резервира задоволително дълго, с цел да могат птиците да отгледат дребните си, следва да разберем, само че ще го следим от близко посредством спътник от в този момент до декември, когато младите птици ще се излюпят " , сподели Фретуел.

Адриан Лукман, професор по география в английския университет Суонзи, който учи антарктическите ледени шелфове, съобщи, че е " тревожно ", че през последните четири години са се случили три айсбергови потъвания.

" Плаващите ледени шелфове на Антарктида порастват последователно посредством мразовит поток и се свиват епизодично посредством айсберги. Балансът сред тези два процеса оказва въздействие върху способността им да задържат леда на сушата ", сподели той.

" Ето за какво е тревожно, че даже в този относително леден бранш на Антарктида през последните три-четири години са станали три огромни айсбергови свличания. Шелфовият хладилник Брунт дава доста данни, които да ни оказват помощ да разберем процеса на разтваряне и да предвидим бъдещото развиване на тези значими ледени тела ", продължава Лукман.

През ноември 2023 година един от най-големите айсберги в света - към пет пъти по-голям от площта на Ню Йорк - се откъсва от Антарктида , откакто е бил залепен за морското дъно в продължение на 30 години.

А23а, който има повърхност от 1500 кв. благи, се откъсва от ледената южна суша през 1986 година, само че се забива в море Уедъл, което се намира на юг от островите Южна Джорджия и Южни Сандвичеви острови.

В продължение на няколко години той се е носел по течението, преди предходната година да се реалокира оттатък Антарктическия полуостров в южната част на Атлантическия океан .

Седем месеца по-рано айсберг с повърхност към 1158 квадратни благи - към четири пъти по-голям от Ню Йорк - се отдалечи от Антарктида.

Айсбергите са една от няколкото форми на загуба на ледена завивка, които способстват за повишението на морското ниво. Между 1992 и 2018 година загубата на лед в Антарктида и Гренландия е повишила морското ниво със седем десети от инча.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР